Waarom wou je graag in het buitenland op stage?

“Een stage was een verplicht onderdeel van mijn opleiding. Omdat we mochten kiezen waar die stage zou plaatsvinden, lagen alle opties open. Mijn klasgenoot Celine en ik kozen ervoor om onze grenzen te verleggen en naar het buitenland te reizen. Overal doet men aan landbouw, dus we wilden wel eens zien hoe ze het in andere werelddelen aanpakken.”

Hoe zag je stage eruit?

“Celine en ik liepen stage bij een melkveehouder met 450 KiwiCross-koeien, een kruising van Holstein-Friesian en Jersey. Naar Nieuw-Zeelandse normen was het een gemiddeld bedrijf en daar hebben we bewust voor gekozen. Als stagiair op een groot bedrijf doe je misschien de hele dag hetzelfde, bijvoorbeeld melken of kalveren verzorgen. Opvallend was dat ze in Nieuw-Zeeland in seizoenen werken. In juli en augustus kalven alle koeien af en in oktober en november wordt al het vee geïnsemineerd. Aangezien wij er van februari tot april verbleven, konden we dus niet alles meemaken.”

Wat heb je geleerd?

“Ik heb vooral een nieuwe denkwijze mee naar huis gebracht. In Nieuw-Zeeland brengen ze bijvoorbeeld de koeien tot bij het voer in plaats van het voer te oogsten en het naar de koeien te brengen. Ze werken er ook met een strategie gebaseerd op heel lage kosten. Natuurlijk verschilt de wetgeving wel met die in België. Ook op persoonlijk vlak heb ik veel bijgeleerd. In tijden van corona was het niet makkelijk om terug thuis te geraken. Ik heb geleerd op mijn eigen benen te staan en door te zetten. ”

Wat vond je van de begeleiding van Groene Kring?

“Die was een grote hulp. Ik was niet vertrouwd met het boeken van vliegtickets en het aanvragen van een visum. Door de ondersteuning van Groene Kring kreeg ik het gevoel dat alles in orde was.”

Zou je een buitenlandse stage aanraden?

“Absoluut! Zowel professioneel als persoonlijk leer je ontzettend veel bij en verleg je je grenzen.