Waarom geluk zaaien?

Er wordt heel wat van landbouwers verwacht.

Enerzijds is het een stiel met veel uitdagingen, onzekerheden, complexe en steeds veranderende regelgeving… Dat weegt op het mentaal welbevinden van landbouwers.

Anderzijds heerst er een taboe, een zwijgcultuur. Bezig zijn met mentaal welbevinden is soft. Land- en tuinbouwers beschikken over een Spartaanse mentaliteit. Omgaan met moeilijkheden doen ze door harder te werken.

Vandaar dat we jonge landbouwers in spe handvaten willen aanreiken om hun mentaal welbevinden en positieve geestelijke gezondheid te versterken.​ Daarvoor is van in het begin een structurele aanpak nodig. Onderzoek toont namelijk aan dat, wanneer je preventief inzet op het versterken van mentaal welbevinden, dit beschermt tegen moeilijkheden die later op je pad komen

Hoe zaai je geluk? 

‘Zaadjes van Geluk’ is een educatief traject voor jonge landbouwers in spe.

Het onderwijs kan een belangrijke ingangspoort zijn om de kennis van gezondheidsvaardigheden bij jonge boeren te vergroten. En om dit thema bespreekbaar te maken. Land- en tuinbouwopleidingen uit het hoger onderwijs, maar ook opleidingen zoals de starterscursussen voor beginnende land- en tuinbouwers kunnen aan de slag met het kant-en-klare pakket. 

Het traject bestaat uit groepssessies, omgevingsinterventies en ZAAI magazines. Maak zelf de keuze hoe je ermee aan de slag gaat. We stellen je een ideaaltraject voor, maar naargelang de doelgroep, beschikbare tijd, noden- en verwachtingen kun je een eigen puzzel leggen.

De ontwikkelaars

Zaadjes van Geluk werd ontwikkeld door een Operationele Groep, bestaande uit: Vlaams Instituut gezond Leven vzwILVOBoeren op een KruispuntOdiseeGroene Kring & Jong-ABS.

 

Met de steun van

Dit EIP project 'mentaal welbevinden begint op school' kwam tot stand met steun van het Departement Landbouw en Visserij en het Europees Innovatie Partnerschap (EIP).