“Ik ben afkomstig uit Edegem en heb geen achtergrond in de landbouw. Maar ik wilde altijd al iets doen met dieren. Toen ik na het middelbaar een studiekeuze moest maken, trok ik dus naar Thomas More. Daar kreeg ik informatie over de landbouwopleidingen, maar omdat het mij ontbrak aan achtergrond uit die sector, koos ik uiteindelijk voor een opleiding dierenartsassistente. De opleiding vond ik fantastisch, maar uiteindelijk ging ik niet met dieren maar met mensen aan de slag en werd ik tandartsassistente. Dat heb ik zeven jaar met veel plezier gedaan. Via de Europascouts en -Gidsen leerde ik Niels kennen: een landbouwer uit West-Vlaanderen, met een bedrijf dat hij al voor de helft had overgenomen van zijn ouders. Geen job dus die je zomaar verplaatst naar Antwerpen. Daarom heb ik de knoop doorgehakt en ben ik verhuisd naar Oostkamp. We zijn getrouwd en hebben een zoontje, ik ben meewerkende echtgenote op het bedrijf en ben heel tevreden met hoe het allemaal is gelopen.”

Mondeling examen

“Wij hebben op ons bedrijf varkens en melkvee: 120 melkkoeien, 60 stuks jongvee en een zeventigtal zeugen die we afmesten. Onze energie wekken we op via een pocketvergister; ons bedrijf draait dus op elektriciteit uit de mest van de koeien. Al bij al zijn wij een heel ‘gewoon’ bedrijf. Vanuit mijn opleiding wist ik al wel een en ander over dieren, maar het verschil tussen een dierenartsenpraktijk en een landbouwbedrijf is groot. Daarom stelde mijn schoonvader voor om de Starterscursus te volgen. Eerst volgde ik de Starterscursus type A, daarna het vervolg type B, met specialisatie melkvee en geiten. De combinatie melkvee en varkens bestond niet, dus het was een beetje zoeken wat het beste bij mij paste. In de Starterscursus type A leerde ik vooral veel bij over bedrijfsvoering, maar ook bijvoorbeeld over pacht, een begrip dat ik nauwelijks kende. Het was enorm boeiend. De Starterscursus type B was korter, maar ook heel interessant. Je volgt de lessen dan met mensen die allemaal in de sector zitten, dus je leert ook veel van elkaar. Ik werkte nog als tandartsassistente toen ik de opleiding volgde en het lukte mij vrij goed om werken en studeren te combineren. Het mondeling examen voor de jury vond ik wel heel stresserend, ik ben blij dat ik het gehaald heb. Sinds 2019 heb ik het felbegeerde attest op zak. Daarnaast leer ik ook nog elke dag bij in de praktijk. Mijn schoonouders hebben dit bedrijf al 40 jaar, zij kennen de stiel door en door en delen hun kennis graag. Tijdens de opleiding leerden we om ook eens met een andere blik naar het bedrijf en de dieren te kijken. Daar probeer ik voor te zorgen, door te vragen waarom iets gebeurt op de manier dat het gebeurt.”

Blijven bijscholen

“Overigens blijf ik mij ook na de Starterscursus nog bijscholen. Samen met Niels volgde ik een cursus KI. We doen dat niet zelf, maar het is wel interessant om de achtergrond te kennen. We telen gras en mais als ruwvoeder voor onze dieren en ik heb ontdekt dat ik heel graag op de tractor zit. Daarom ben ik nu ook begonnen met de opleiding voor het rijbewijs G. Intussen heb ik mijn plaats op het bedrijf gevonden. Momenteel werken we met zijn vieren op het bedrijf, met de overname in ons achterhoofd. Stilletjes aan nemen Niels en ik het werk van onze (schoon)ouders over. Wanneer we gaan overnemen staat nog niet vast. Het zal zoeken zijn naar wat financieel gezien de meest ideale oplossing is. Uitbreiden is op onze huidige locatie niet mogelijk. Graag zou ik op termijn wel de varkensstallen aanpakken. Het is mijn droom om met vrije uitloop te kunnen werken, maar ik besef dat dat qua regelgeving niet eenvoudig is.

Wil jij ook starten?

De Starterscursus omvat een volledig traject met een theoriecursus (type A), een praktijkgerichte cursus (type B), een stage, een terugkomavond en het examen, de installatieproef zelf. Je kan het volledige traject in één schooljaar afronden of spreiden over een langere tijd. Wie het hele traject aflegt en uiteindelijk het installatieattest behaalt, heeft daarmee ook de sleutel tot VLIF-steun in handen.