Dag Uwi en Senne. Stel jezelf eens voor.

Uwi: “Ik ben Uwi Van Hauwermeiren. Als vrijwilliger bij Wel Jong én ook in mijn vaste job werk ik met andere organisaties rond inclusie. Het liefst neem ik daarbij deel aan panelgesprekken waar de genderstereotypen in vraag worden gesteld. Daarnaast doe ik soms nog wat modellenwerk. Ik benoem mezelf als non-binair en bewandel al enkele jaren een traject van sociale en fysieke transitie.”

Senne: “Ik ben Senne Misplon en ik studeer voor een Master of Arts in gender en diversiteit. Daarnaast ben ik ook ondernemer en geef lezingen op scholen, op evenementen en bij bedrijven en organisaties. Die lezingen gaan over alles wat te maken heeft met gender en seksuele diversiteit, vertrekkend vanuit mijn ervaring als trans man. Net zoals Uwi ben ik ook woordvoerder van Wel Jong.”

Kunnen jullie kort toelichten wat Wel Jong doet?

Senne: “Wij zijn een jongerenorganisatie die draait door en voor jongeren, ondersteunt door een staf. Onze belangrijkste doelstelling is ontmoetingen mogelijk maken en een plaats creëren waar jongeren zichzelf mogen zijn. We doen dit door kampen, projecten en online platformen aan te bieden of door lokale activiteiten te organiseren. Zo hebben we in bijna elke provincie wel een lokale werking.”

Uwi: “Daarnaast willen we andere jeugdwerkingen of organisaties ondersteunen met de kennis die we hebben, onze ervaring en thema’s delen, en de bredere samenleving sensibiliseren door bijvoorbeeld lezingen te houden en relevante info te delen, via sociale media, met onze achterban.”

Ontmoeting en kennis delen, dat zijn twee dingen die Groene Kring ook doet! Komen jullie ook op voor de rechten van jongeren?

Uwi: “Zeker en vast. We kijken wat er leeft bij onze jongeren en waar zij nood aan hebben. Vervolgens proberen wij hun stem te laten horen.”

Senne: “De moord op David Polfliet (die via een datingapp voor homo- en biseksuele mannen naar een park werd gelokt en daar werd vermoord, red.) vorig jaar was een tragisch, maar goed voorbeeld. Er heerste veel angst bij jongeren en er kwamen zeer veel vragen. We spraken met verschillende ministers om onze bezorgdheden te uiten. Daardoor is later het ‘Safe(r) Spaces’-project ontstaan.”

"We hebben al veel wetten die discriminatie verbieden, maar in de werkelijkheid loopt het nog te vaak mis."

Uwi Van Hauwermeiren - Wel Jong

Safe(r) Space, een veilige(re) plek? Is daar in onze maatschappij echt nog zoveel nood aan?

Uwi: “Als je kijkt naar wetgeving, staat België in de top vijf van landen die LGBTQ+ het best aanvaarden. We hebben ook echt veel wetten die discriminatie verbieden, maar in de werkelijkheid loopt het nog te vaak mis. Er zijn nog te veel extremen of instanties weten niet hoe ze echt gepast kunnen reageren op vragen over LGBT+, homo- en transhaat. Het is belangrijk dat iedereen de plaats en ruimte heeft om zichzelf te zijn, zonder vragen of vooroordelen en waar niemand zich hoeft te verantwoorden.”

Senne: “Er is het idee van een algemene acceptatie, maar dat is meer een schijntolerantie. Veel mensen zeggen dat het allemaal oké is, zolang die ‘anderen’ het niet publiekelijk tonen of in de buurt komen. Daarnaast is uitkomen voor je LGBTQ+-identiteit niet voor iedere jongere even vanzelfsprekend. Jongeren met een migratieachtergrond, religieuze jongeren of jongeren met een handicap vechten vaak tegen allerlei vormen van uitsluiting en drempels. Zij hebben nood aan aparte ruimtes om adem te halen en gelijkgestemden te kunnen leren kennen."

Wat kunnen jullie meegeven aan mensen die worstelen met hun genderidentiteit en geen veilige omgeving vinden?

Uwi: “Vergroot je kring en ga op onderzoek. Vind je niet meteen je weg, gebruik dan het internet. Na wat surfen kom je vast meer gelijkenissen tegen met jezelf en ontdek je dat er ook holebi-jongeren zijn die gewoon graag boeken lezen en niet de extremen opzoeken. Of ga eens naar een activiteit van Wel Jong, of ga gewoon in je eentje naar een concert. Als je in je eentje ergens naartoe gaat, lijkt dat misschien enger dan met een groepje vrienden, maar je zal veel opener naar alles kijken.”

Senne: “Praat met iemand. Zoek één iemand uit in je omgeving die je kan vertrouwen. En vergroot daarnaast inderdaad je wereld. Ik was bijvoorbeeld mind blown toen ik voor het eerst alleen op  weekend ging met T-jong. Ik besefte dat ik niet alleen was en dat de mensen daar ook gelukkig waren, ook al hadden ze al verschillende struggles doorworsteld. Op het internet kan ik bovendien Min19.be aanraden. Dat is een veilig online platform voor jongeren tussen 13 en 19 jaar, waar je vragen kan stellen, chatten met anderen en op zoek kan gaan naar jezelf.”

"Sta stil bij de impact van je woorden en gedrag. Je hebt meer LGBTQ+ personen in je omgeving dan je denkt."

Senne Misplon - Wel Jong

Is het makkelijk om jezelf te zijn in onze maatschappij?

Senne: “Neen, en dat is niet alleen zo bij transgender personen. Alles wat afwijkt van de norm botst op weerstand. Is dat omdat mensen het niet kennen? Uit onwetendheid? Of door polarisatie in de media en de politiek? Het lijkt een wij-zijverhaal te worden, maar het is belangrijk om te beseffen dat we allemaal gewoon mensen zijn en we zouden veel verder geraken als we met elkaar blijven spreken.”

Wat willen jullie nog meegeven aan onze lezers?

Uwi: “Wij vertellen ons verhaal niet om te choqueren. Wij zijn gewoon mensen die naast, onder en tussen alle anderen leven. En we leven in België, waar er al veel rechten zijn voor iedereen , maar waar er nog aardig wat schort aan 'gunfactor' van mensen. Laat ons ook gewoon gelukkig zijn. Zie ons niet als bedreiging en trap niet in de val van enkele politici om ons tegenover elkaar te zetten. Laat het los dat niet iedereen volgens dezelfde normen en waarden leeft als jij en laat anderen gewoon zijn.”

Senne: “Sta stil bij de impact van jouw woorden en gedrag. Het is niet omdat jij zelf geen transgender persoon kent dat ze er niet zijn. Uitspraken zoals ‘ik moet het allemaal niet weten’ of ‘dat is allemaal zever’ kunnen een omgeving creëren die te onveilig aanvoelt om als persoon naar buiten te komen. Daardoor durven nog steeds veel mensen zichzelf niet zijn.”