Dag Tessa, welke rol heb jij opgenomen als lid van de werkgroep Boer & Toekomst?

Tessa: “Ik was een observator. Als voorzitter van Groene Kring had Bram Van Hecke me de opdracht gegeven om in te grijpen wanneer de visie te ver van de realiteit dreigde te gaan, wanneer de werkgroep iets zou vergeten of wanneer een wetenschappelijke aanvulling nodig was. Het was niet de bedoeling dat ik mijn mening overal zou opdringen, want het moest een visietekst worden geschreven door Groene Kring.”

Hoe was het om deel uit te maken van de werkgroep?

Tessa: “Ik vond het een zeer boeiend proces. De hele aanpak en hoe het overleg georganiseerd werd, was knap! De werkgroep besprak heel wat moeilijke punten. Als je bedenkt hoe moeilijk het soms is voor belangenorganisaties om een constructief overleg te voeren, dan vind ik dat dit in de werkgroep zeer goed en op een volwassen manier verlopen is. Ik vond het vooral verrijkend. Iedere keer opnieuw ben ik verwonderd door de constructieve aanpak van Groene Kring, hoe de organisatie een stap achteruit durft te zetten en kritisch naar zichzelf durft te kijken. Dat is belangrijk en moedig.”

"Groene Kring moet een visietekst hebben over het geheel van landbouw in de maatschappij."

Tessa Avermaete, bio-econoom KU Leuven

Wat verbaasde je het meest aan de werkgroep?

Tessa: “Er waren meerdere dingen. Ten eerste de luisterbereidheid bij de leden van de werkgroep. Er zaten landbouwers uit diverse sectoren rond de tafel – een groenteteler, maar ook vleesveehouders en melkveehouders. Deze jonge boeren ervaren niet allemaal dezelfde problemen, maar toch werd er naar ieders standpunt geluisterd en werd elke stem gehoord. Ten tweede was ik ook verbaasd over het inhoudelijke aspect. Iedereen die mee rond de tafel zat, keek verder dan zijn of haar eigen bedrijf of positie. Ze bekeken alles vanuit een heel breed perspectief en dat is knap! Zo werd er zelfs gesproken over soja uit Latijns-Amerika. Ze dachten niet alleen na over de boeren hier, maar ook over de boeren daar, want zij verdienen evenzeer een eerlijk inkomen. En dat zijn echt cruciale zaken.”

Denk je dat het belangrijk is dat Groene Kring met zijn visie naar buiten komt?

Tessa: “Heel belangrijk zelfs. Momenteel krijgen we veel te veel dossierpunten voorgeschoteld. Het gaat over het stikstofakkoord, MAP7 … Begrijp me niet verkeerd, dat zijn allemaal relevante punten, maar soms ontbreekt er in het debat een overkoepelende visie. Waar willen we eigenlijk naartoe met de sector? En volgens mij toont een document als de visietekst aan stakeholders, maar ook beleidsmakers, welke punten er écht aangepakt moeten worden en waar de landbouwsector naar verlangt.”

Vind je dat die overkoepelende visie ook ontbreekt bij de beleidsmakers als het gaat over landbouw?

Tessa: “Ja, enorm. Het wordt dossier per dossier afgewerkt en ergens snap ik dat wel. Ik stel vast dat zowel Groene Kring en Boerenbond als de mensen op de kabinetten een zeer grote dossierkennis hebben. Zij kunnen mij op het vlak van dossiers met gemak onder tafel praten, maar aan de andere kant mis ik wel vaak dat bredere kader. Het is daarom essentieel dat Groene Kring toont dat er breder moet worden gekeken. Iedereen moet beseffen dat Groene Kring een toekomstvisie heeft op landbouw als geheel in de maatschappij en niet alleen op specifieke subsectoren.” 

"Ook al ervaart niet iedereen dezelfde problemen, toch luisterde men aandachtig naar elkaar."

Tessa Avermaete, bio-econoom KU Leuven

Denk je dat de overheid gemakkelijk tot een toekomstvisie zal komen?

Tessa: “Elke beleidsmaker zal kunnen teruggrijpen naar de visietekst van Groene Kring. Hij behandelt economie, ecologie en sociale aspecten, en legt alles bondig en helder uit. Op alle kabinetten zouden ze die tekst moeten lezen, zodat ze zich bewust zijn van de trade-offs. Sommige maatregelen zijn goed voor één aspect, maar desastreus voor andere aspecten in de samenleving. Dan moet je het bredere plaatje voor ogen hebben om de juiste keuze te kunnen maken.”

Jij hebt er dus vertrouwen in dat de politici de visietekst zullen omarmen?

Tessa: “Ja, dat denk ik wel. Veel hangt natuurlijk af van de manier waarop je erover communiceert, maar als organisatie moet je er zeker mee uitpakken. Het voordeel van de visietekst van Groene Kring is dat die gemakkelijk te begrijpen valt, niet te technisch is en vlot leest. Daardoor kunnen niet alleen politici er vlot naar grijpen, maar ook journalisten en andere stakeholders die werken rond thema’s waarover Groene Kring een visie ontwikkeld heeft. Ondersteun de tekst met audiovisuele prikkels en het kan niet anders dan een groot bereik hebben.”