“Op deze manier kunnen we schommelingen in de varkensprijzen opvangen”

Dag Reinard. Hoe ben jij in de landbouw terechtgekomen?

Reinard: “Mijn twee broers en ik hebben elektromechanica gestudeerd, maar doordat we onze hele jeugd op de boerderij gewerkt hebben, begonnen we een manier te zoeken om het bedrijf winstgevend te maken. Zo kwamen we op het idee om ons vlees te versnijden, want het laat ons toe om de schommelingen in de varkensprijzen op te vangen. Daarnaast produceren we zo ook een meerwaarde met ons vlees, iets wat voorheen onmogelijk was. Momenteel werk ik samen met mijn broers en ouders op het bedrijf. Mijn jongste broer Tijl doet vooral onderhoud, herstellingen en nieuwbouw, en hij helpt op het landbouwbedrijf. Mijn oudste broer Gerard en ik werken samen in de uitsnijderij. De vleesverwerking is zeker een fulltime job voor twee.”

Welke verwerking doen jullie momenteel?

Reinard: “De varkens gaan van ons bedrijf naar het slachthuis. Daar halen we ze dan op als halve karkassen. In de uitsnijderij worden die karkassen opgedeeld in aparte deelstukken, zoals de achter- en voorbillen of de ribben. Daarna verwerken en benen we nog verder uit, afhankelijk van de vraag van de klant. Sommigen willen een afgewerkt product, anderen – zoals slagers – willen zelf nog de laatste hand leggen aan het vlees. Onze kopers zijn voornamelijk slagers, soms ook kleinere (buurt)supermarkten. Met de  grote supermarktketens werken we niet samen. Daarnaast leveren we aan charcuteriebedrijven en soms aan firma’s die verder verwerken.”

Versnijden jullie ook varkens van andere bedrijven?

Reinard: “Neen, want ons eigen bedrijf produceert meer varkens dan we zelf kunnen verwerken. We willen nog groeien, maar ook dan zullen we het houden op onze eigen varkens. De werklast in de uitsnijderij zou te groot worden als we daarin nog verder gaan. We zijn zeker niet van plan om boven de 200 varkens per week te gaan.”

Reinard De Roover - vlees snijden - Stiel

Was het moeilijk om eraan te beginnen?

Reinard: “Om de stiel te leren kennen, ben ik even gaan werken in een uitsnijderij, zo kon ik op korte tijd heel wat praktische ervaring opdoen. Daarna heb ik in avondonderwijs een slagerscursus gevolgd. Vervolgens zijn we zelf op markten gaan staan om ons vlees te verkopen. Daar zijn we ondertussen mee gestopt, want er kroop enorm veel tijd in. We moesten het vlees toen nog op verplaatsing versnijden. Een jaar geleden hebben we dan de uitsnijderij overgenomen. Vlak voor de overname hebben we eerst nog een half jaar gewerkt voor de oude eigenaar, zodat de overgang vlot kon verlopen en we ook het klantenbestand konden overnemen.”

Merk je veel voordelen nu je zelf enkele schakels in de productieketen hebt overgenomen?

Reinard: “Momenteel nog niet, want we zijn er nog niet zo lang mee bezig. Over enkele jaren, wanneer alles vlot loopt en de investeringen renderen, verwachten we wel mooie resultaten. We denken dat dit voor een deel de oplossing kan zijn voor de varkenssector in Vlaanderen: niet meer focussen op export, maar meer binnenlands verwerken. Natuurlijk kan het geen oplossing zijn voor iedereen, want we produceren tenslotte meer varkensvlees dan de binnenlandse markt kan consumeren. Het is nu voor niemand simpel, maar voor ons is dit een oplossing die toekomstperspectief geeft. Velen denken dat het bij ons vanzelf gaat, maar wij voelen ook de lage prijzen. We hebben tenslotte ook veel recente en grote investeringen lopen.”

Zou je het aanraden aan andere boeren?

Reinard: “Het is best moeilijk en er kruipt veel tijd in, dus begin er niet halsoverkop aan. Door onze opleiding in de elektromechanica hebben wij alles zelf kunnen maken, tot de laatste schroef. Bovendien heb je een passie voor het vlees nodig en moet je klanten vinden en het is niet makkelijk om je tussen de andere verkopers te wringen. Kijk zeker of je voldoende afnemers hebt voor je investeert. En houd er rekening mee dat sommige mensen zeer geïnteresseerd zullen zijn tot je aan hun deur staat met je product en ze plots toch kiezen om bij hun oude leverancier te blijven.”