Dag Quinte en Hans. Jullie zijn beiden lid van de werkgroep Boer & Toekomst. Waarom wilden jullie graag deel uitmaken van deze werkgroep?

Hans: “Het idee van een overkoepelende tekst, maakte me enthousiast. Wanneer er nu iets op ons afkomt, moeten we niet nog snel een visie ontwikkelen. Het is handig om een leidraad te hebben waar je als organisatie op kan terugvallen. Intern maakt het de provinciale kernen ook wat dragelijker. Zij kunnen vanaf nu bij nieuwe dossiers nadenken over concrete oplossingen die passen bij de visie. Hun akkoord is hierbij belangrijk.”

Quinte: “Bij Groene Kring met iedereen op dezelfde lijn zitten en één visie volgen die duidelijk op papier staat, is in mijn ogen een heel goed idee.”

Denk je dat de beleidsmakers de visie ter harte zullen nemen?

Quinte: “Groene Kring wordt betrokken bij elk overleg, dus ik denk dat het zeker niet onopgemerkt zal voorbijgaan. Ik hoop dat de beleidsmakers de tekst grondig zullen doornemen en dat ze zaken misschien anders zullen bekijken. De visietekst geeft de mogelijkheid om door alle meningen heen een duidelijke lijn te trekken.”

Hans: “Het zou stom zijn als ze er niets mee doen. We hebben net boerenprotesten achter de rug, dus het zou jammer zijn als onze visie niet ter harte genomen wordt. Tenzij ze natuurlijk willen dat er de komende vijf jaar nog elke dag tractoren in de haven van Antwerpen gaan staan …”

Hoe zien jullie de toekomst van de sector?

Quinte: “Dat is een moeilijke vraag. Er wordt volop gespeculeerd en er is nog steeds geen duidelijkheid. Het is gemakkelijk om een negatieve bril op te zetten, maar je moet toch altijd proberen om positief te blijven. Als je kijkt naar de Vlaamse landbouw, dan hebben we de afgelopen decennia al veel uitdagingen overwonnen. Door creatieve oplossingen was het steeds mogelijk om te boeren. Ik hoop dat dit de komende 20 jaar ook zo zal zijn.”

Hans: “Er zullen nog pittige jaren komen … Zij die uitdagingen het snelste en het beste aanpakken, hebben de grootste kans op een mooi toekomstperspectief– op voorwaarde dat de overheid niet al het toekomstperspectief wegneemt. Op welke manier is boeren nog haalbaar en kan je daar als ondernemer een inkomen en werkplezier uit halen?”

We hebben woelige tijden achter de rug, denk maar aan de boerenprotesten. Hoe belangrijk is Groene Kring in die moeilijke tijden?

Quinte: “Syndicaal is Groene Kring zeker belangrijk, omdat de stem van de jonge land- en tuinbouwers echt gehoord wordt. Bovendien mag je het bewegingsaspect niet onderschatten: het doet deugd om als jonge boer de riem even wat minder te spannen en je eens te amuseren met andere jonge boeren. Samenzijn heeft een grotere impact dan je zou denken.”

Hans: “Het doet ook deugd om je hart eens te kunnen luchten bij mensen die je situatie begrijpen. Het bestuur van het gewest is heel belangrijk, want die vergaderingen dienen ook om plezier te maken. Je kan er enorm veel energie uit halen.”

Jullie zijn ook lid van dezelfde gewesten. Waarom hebben jullie voor Groene Kring Brecht en Herentals gekozen?

Quinte: “In Groene Kring Brecht is er een leuke sfeer, het bestuur hangt sterk aan elkaar en iedereen komt goed overeen. Je wordt er onmiddellijk betrokken.”

Hans: “Alles loopt daar heel organisch. Groene Kring Brecht heeft een mooie mix van leden die sterk zijn in de beweging en leden die het syndicale ondersteunen. Bij Groene Kring Herentals heerst dan weer de Kempense nuchterheid, als in ‘Doe maar normaal, want het is al gek genoeg’. Iets dat echt wel bij Groene Kringers past.”