Deze week gaan jonge Vlaamse boeren massaal de straat op. De woede op hoe het beleid hen de voorbije jaren compleet vergeten is, is groot. Nochtans hebben jonge boeren, en hun organisatie, Groene Kring, zich altijd gematigd opgesteld in het debat. Tot slot is het enige wat jonge boeren voor ogen hebben een duurzame toekomst voor de land- en tuinbouw.

Maar die duurzame toekomst voor land- en tuinbouw, die is zowel Vlaanderen als Europa helemaal vergeten. Blindelings de green deal goedkeuren, het stikstofakkoord, de natuurherstelwet en de constante stroom aan regeltjes die onwerkbaar zijn op het bedrijf tonen dat goed genoeg.

Voor de toekomst van de landbouw heeft Groene Kring, in naam van alle Vlaamse land- en tuinbouwers dan ook de volgende eisen:

Onze eisen

  1. Wij eisen respect van burger en beleidsmaker. De manier van omgaan met de toekomst van een sector die voedsel produceert, strategisch is en duidelijk aan de alarmbel trekt de voorbije jaren is schandalig. Dit moet veranderen. Wij vragen respect, betrokkenheid en erkenning.
  2. Wij eisen dat elk nieuw beleid wordt getoetst aan de impact op jonge boeren. Als jonge boeren zorgen wij voor de toekomst van de voedselproductie en moeten wij op de lange termijn kunnen werken. Daarom vragen jonge boeren om een jonge boerentoets in te voeren op al het beleid dat van toepassing is op landbouw.
  3. Wij eisen concrete maatregelen die jonge boeren toekomstperspectief bieden. Maak beleid dat de boer van morgen in staat stelt om over te nemen, een inkomen te halen en op de lange termijn te denken. Zowel op Vlaams als Europees niveau ontbreekt dit compleet.
  4. Shift het Europees beleid met alsmaar meer regels naar beleid dat wél werkt voor ons. Herschrijf de Green Deal en natuurherstelwet zo, dat ze haalbaar, betaalbaar en uitvoerbaar zijn voor jonge boeren. Zet hier beleid naast dat ons een inkomen, vertrouwen en goesting geeft om te beginnen boeren.
  5. Stop de absurde regeldrift. Draai de betuttelende en absurde regels uit het Vlaamse beleid. Grond braak laten liggen, kalenderlandbouw en ongebreidelde administratie die bedacht is op een kantoor in Brussel zorgt er enkel voor dat jonge boeren niet meer willen starten. Draai deze regels terug.

Groene Kring vraagt dan ook om, samen met de andere landbouworganisaties in overleg te kunnen gaan met de voltallige Vlaamse regering.

Maarten Moermans – interimvoorzitter Groene Kring
Michiel Sys – internationaal vertegenwoordiger Groene Kring
Nicolas Dehaemers – voorzitter Groene Kring West-Vlaanderen
Karel D’Eer – voorzitter Groene Kring Oost-Vlaanderen
Phille Renders – voorzitter Groene Kring Antwerpen
Lotte Arkens – voorzitter Groene Kring Limburg
Jonas Lemaire – voorzitter Groene Kring Vlaams-Brabant

 

Dit is onderdeel van de gezamenlijke eisenbundel met Boerenbond, het Algemeen Boerensyndicaat, Jong ABS en Groene Kring.