Jonge boeren staan klaar om de stikstofuitstoot te reduceren. Daarvoor vragen ze alleen rechtszekerheid en perspectief in ruil. Toen de Vlaamse Regering vorige maand een nieuw, derde stikstofakkoord sloot, waren jonge boeren nog gemengd hoopvol. Ze dachten dat de regering er finaal in zou slagen om het terugdringen van stikstofemissies te kunnen combineren met het waarborgen van perspectief. Daar wordt immers al drie jaar om gevraagd.

Na het doorlezen van het decreet dat vorige week werd ingediend, kan Groene Kring alleen vaststellen dat het daar te kort in schiet. Daarom staan we ook volledig achter de juridische stappen die Boerenbond zou ondernemen als dit decreet goedgekeurd wordt zoals het nu voorligt. Dit werd vorige week via een globale reactie vanuit Boerenbond ook al gesignaleerd.

De vertaling van het akkoord is zo beperkend dat er geen ruimte zal zijn voor jonge boeren om hun bedrijf toekomstgericht te ontwikkelen. Samen met alle andere bezwaren die Groene Kring al eens geformuleerd heeft, blijft het stikstofdecreet onaanvaardbaar zwaar voor land- en tuinbouwers.

Concreet gaat het over onderstaande elementen waarmee het nodige perspectief nu heel sterk ingeperkt lijkt te worden:

  • Een bedrijf kan pas beginnen nadenken over een ontwikkeling van de bedrijfsactiviteiten als de gebiedsspecifieke dalende stikstoftrend tot op het kleinste detailniveau op schema zit. De rigiditeit van die dalende trend is zo groot dat het bijna onmogelijk wordt om in het eerste jaar toekomstgericht te ondernemen. Wij engageren ons voor stikstofreductie, maar daarvoor verdienen we ontwikkelingsruimte in ruil. Op heden zien wij geen perspectief in deze dalende trend;
  • Door middel van uitwisselen van emissies met naburige landbouwers (het zogenaamde extern salderen) zouden jonge boeren ontwikkelingsmogelijkheden krijgen op hun bedrijf. De manier waarop dit op heden wordt vertaald, zorgt ervoor dat dit in de praktijk zo uitdagend wordt dat er geen mogelijkheden meer over blijven voor jonge boeren;
  • De passende beoordeling waarmee je dient aan te tonen dat jouw bedrijf kan bestaan naast de natuur, wordt slechts zeer vaag omschreven, waardoor er heel veel ruimte is voor zeer strenge interpretaties door administraties en rechters.

“De dalende trend, het extern salderen en de passende beoordeling zijn drie essentiële delen van het stikstofdecreet die jonge boeren perspectief moeten geven. Wij roepen het parlement dan ook op om nog amendementen in te dienen alvorens dit goed te keuren”, geeft Bram Van Hecke, nationaal voorzitter van Groene Kring, aan.

“Het hele stikstofdecreet is een zware dobber, waarbij we op verschillende plaatsen inhoudelijk grote  bezwaren hebben. Dat er nu ook geen perspectief in zit voor jonge boeren is een zeer pijnlijke vaststelling voor ons”, vult Maarten Moermans, nationaal ondervoorzitter van Groene Kring aan.