Beste Sint,

Boeren is een passie. Een passie die ons 24 op 24 en 7 op 7 in de weer laat met de zorg voor onze dieren en ons land. Land vinden wij belangrijk. Als boer werk je in en met de natuur, met water en een vruchtbare bodem. Wie zijn grond niet in ere houdt, gaat in de fout. Rentmeesterschap voor onze volgende generatie. Boerderijen worden vaak gerund door verschillende generaties. De zorg voor ons land en de dieren wordt ons vaak al met de paplepel ingegeven. Wie ooit een boerin heeft ontmoet, weet dat zij zorg draagt voor haar dieren. Gezonde dieren zijn noodzakelijk voor een gezond bedrijf, waardoor we verder kunnen investeren in de toekomst. Een toekomst waarin wij als boeren rekening willen houden met de noden van onze omgeving. Onze intenties zijn goed. Niet alles loopt foutloos, wij zijn niet perfect. Er is al heel wat veranderd de laatste jaren. Anders dan 50 jaar geleden, maar onze passie voor boeren  is even sterk gebleven.

Maar boeren zijn ook ondernemers. Ondernemen zit in ons bloed. Innovatie en techniek blijven niet stilstaan. Als ondernemer zoeken we naar mogelijkheden om ons bedrijf te verbeteren. Geef ons daar ook aub de ruimte voor. Ruimte om te ondernemen in een duurzame landbouw waarin we ons allemaal kunnen vinden. Platteland en stad zijn immers een groter geheel dat elkaar versterkt. Wij zorgen voor het voedsel, zo kunnen anderen doen waar ook zij goed in zijn. Wij ontzorgen jullie. Voedselzekerheid is hier een feit. Corona leerde ons weer de waarde kennen van lokaal, duurzaam en veilig voedsel. Voedsel dat met hard werken en sterk ondernemerschap door onze boeren de weg vindt naar de supermarkt. We zijn met steeds minder maar zeer gemotiveerd en bewust van onze maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Maar onze passie botst steeds vaker op een muur van onbegrip. Beelden uit de context en eenzijdige voorstelling van feiten zet ons ondernemerschap onder druk. Dat is zwaar om dragen.

Weet dat we geloven in een constructieve dialoog. Praat met boeren in plaats van over boeren. We willen de hand reiken en de verbinding op zoeken. Laat ons in gesprek gaan over de maatschappelijke issues die op tafel liggen. Zo kunnen we bouwen aan wederzijds begrip en vertrouwen. Daarom roepen we op om de gesprekken te voeren in een serene en constructieve dialoog in de landbouwadviesraad. Deze landbouwadviesraad kan rekenen op onze expertise. Ten slotte hebben we allemaal baat bij een verenigd platteland waarin er ruimte is om 'samen' te leven en te ondernemen.

Ondertekend door de jonge boeren van Hoogstraten