Wat heeft Groene Kring nu eigenlijk georganiseerd?

Groene Kring heeft, samen met haar Nederlandse tegenhanger NAJK, een CEJA-congres georganiseerd. Zoals je misschien wel weet, is CEJA de Europese koepelorganisatie van jonge boeren. Binnen CEJA komen we zowat maandelijks samen om Europese standpunten te bepalen, visieteksten te schrijven en uit te wisselen met Europese collega’s. We bepalen er als het ware de Europese strategie wat betreft belangen.

Van 11 t.e.m. 13 december mochten Groene Kring en NAJK het CEJA-congres ontvangen. Op de eerste dag hebben we Antwerpen getoond, op de tweede dag gingen we naar ’s Hertogensbosch in Nederland en op de derde dag bezochten we enkele Vlaamse en Nederlandse bedrijven. Tussendoor organiseerden we ook nog een groots Jonge Boerengala in het Museum aan de Stroom (MAS) in Antwerpen. Daar waren ook verschillende ministers aanwezig.

Jonge Boerengala Ceja

Waarom heeft Groene Kring zo’n gala en congres georganiseerd?

We zien dat heel wat beleid waarmee we vandaag en morgen te maken krijgen uit Europa komt. Denk daarbij aan het stikstofbeleid, mestbeleid en de natuurherstelwet. Vaak begrijpt men in de Europese bubbel de context van jonge boeren veel te weinig. Daar wilden wij verandering in brengen op 2 manieren.

Ten eerste wilden Groene Kring en NAJK onze Europese collega’s duidelijk maken welke uitdagingen in Vlaanderen en Nederland te vinden zijn en hoe goed wij daarmee omgaan. Zo hebben we gepraat over biodiversiteit en natuur, en hebben we enkele Vlaamse en Nederlandse landbouwbedrijven bezocht. 

Daarnaast wilden we ook van de gelegenheid gebruikmaken om Vlaamse, Nederlandse en Europese beleidsmakers samen te brengen rond onze noden en ons verhaal. Dat deden we met ons groots Jonge Boerengala in het MAS.

Jonge Boerengala CEJA

Wie was er aanwezig?

Voor het Jonge Boerengala mikten we hoog. Het kruim van het Nederlandse en Vlaamse landbouwbeleid was aanwezig: verschillende ministers, topambtenaren, kabinetsmedewerkers en voorzitters van belangenverenigingen en andere zeer belangrijke stakeholders.

Maar natuurlijk geen Jonge Boerengala zonder jonge boeren. Zo waren er 40 Europese jonge boeren, samen met 30 Groene Kringers en 30 NAJK’ers aanwezig om de stem van jonge boeren te vertolken. Jonge boeren namen ook veelvuldig het woord op het podium.

Omdat we maar beperkte plaatsen hadden en nét die beleidsmensen wilden bereiken, besloten we uiteindelijk om niet alle Groene Kringleden uit te nodigen.

Jonge Boerengala

Is het doel nu bereikt?

Het doel zal pas bereikt zijn als er iets verandert op bedrijven van jonge boeren. Dat gebeurt helaas niet op één dag of met één weekendje. Toch zagen we dat de beleidsmakers wél oog hadden voor de realiteiten van jonge boeren, én we zagen dat Europese jonge boeren ons plots beter begrepen. Plots ging het over ons. En ja, dat is een stap vooruit.