Dag Celine, wanneer ging jij op buitenlandse stage in Nieuw-Zeeland?

Celine: “Vijf jaar geleden, dus in 2020. Toen studeerde ik Agro- en Biotechnologie in Melle, en in onze afstudeerrichting Landbouw was het eigenlijk niet zo gebruikelijk om naar het buitenland te trekken voor stage. Maar dat hield mij absoluut niet tegen. Integendeel, het idee om naar een ander continent te trekken sprak me enorm aan. Ik was heel vastberaden en na wat aandringen had ik mijn klasgenoot Jasmien al snel warm gemaakt om mee te gaan!”

Waarom koos je voor Nieuw-Zeeland?

Celine: “Ik wilde ervaren hoe het is om volledig extensief te boeren — en dat was meteen een serieuze cultuurschok! We kwamen terecht op een traditioneel Nieuw-Zeelands melkveebedrijf, waar de koeien het hele jaar door buiten in de wei lopen. Een stal om te schuilen hadden ze niet, alleen een melkput met een plat dak erop — that’s it! Daarnaast is de natuur in Nieuw-Zeeland fenomenaal! Je hoort van iedereen die er ooit is geweest hoe ongelofelijk mooi het is, maar als je er zelf staat — tussen de bergen of midden in de wei — dan is het nog honderd keer indrukwekkender dan je ooit op foto kan vastleggen.”

"Na 5 jaar voelde het alsof ik nooit was weggeweest."

Celine Spileers, Groene Kring Midden Oost-Vlaanderen

Wat is je leukste herinnering aan de stage?

Celine: “Zonder twijfel het landbouwkoppel bij wie we terechtkwamen: Matthew en Caroline, zulke warme, gastvrije mensen. Toen we eenmaal beslist hadden dat we naar Nieuw-Zeeland zouden trekken, had Jasmien het idee om een berichtje te plaatsen in een Facebookgroep van Nederlandse boeren in het buitenland. Matthew was een van de eersten die reageerde, en hij was meteen super enthousiast om ons te ontvangen. Na heel wat heen-en-weer gechat zijn we op goed geloof vertrokken, en vanaf het moment dat we aankwamen, deden zij er alles aan om ons thuis te laten voelen. Na drie maanden bij hen gewoond en gewerkt te hebben, voelde hun boerderij als een tweede thuis. Matthew en Caroline hebben nog steeds een speciaal plekje in mijn hart.”

Aan welke praktische zaken moet je zeker denken bij het plannen van een buitenlandse stage?

Celine: “Begin op tijd met plannen! Er komt veel meer bij kijken dan je op het eerste gezicht denkt, en dat hadden wij best onderschat. Ik durf al eens iets uit te stellen, maar in dit geval is dat echt geen goed idee. Voor Nieuw-Zeeland moet je bijvoorbeeld een werkvisum aanvragen, anders mag je er geen stage doen. Daarnaast moet je denken aan vliegtickets, verzekeringen, een internationaal rijbewijs, en natuurlijk ook of je school alles goedkeurt. Probeer ook al op voorhand contact te leggen met je stageplaats. Wij hebben dat via Facebook gedaan en dat werkte verrassend goed. Zorg dat je weet waar je zal verblijven en hoe je je zal verplaatsen, zeker in een land als Nieuw-Zeeland, waar openbaar vervoer niet overal beschikbaar is.”

Wat zijn de grootste verschillen tussen België en Nieuw-Zeeland?

Celine: “Enerzijds de landbouw, maar anderzijds ook de manier van leven. Iedereen is er veel minder ‘gehaast’ dan in België en ze leven volgens een soort ‘go with the flow’-mentaliteit. Zelfs de boeren daar hebben een veel betere werk-privébalans dan we hier gewoon zijn. De eerste maand van onze stage deden we bijvoorbeeld meer toeristische uitstappen dan effectief op de boerderij werken. Wij voelden ons daar in het begin wat ongemakkelijk bij, want we waren tenslotte gekomen om te werken. Maar Matthew en Caroline namen ons overal mee naartoe en wilden echt dat we alles gezien hadden. Wat me ook opviel is dat ze vooraf geplande taken niet klaar zijn op het einde van de werkdag gewoon de dag nadien afwerken. Geen stress, geen paniek — het komt wel in orde!”

"In mijn afstudeerrichting was het niet zo gebruikelijk om naar het buitenland te trekken."

Celine Spileers, Groene Kring Midden Oost-Vlaanderen

Je ging dit jaar ook mee op de Groene Kringreis, hoe was het om terug in Nieuw-Zeeland te zijn?

Celine: “Geweldig! Het eerste deel van de reis verliep in het noorden van het Noordereiland en dat was toevallig net de regio waar ik vijf jaar geleden stage heb gelopen. Alles voelde meteen heel vertrouwd aan. Ik had er ook voor gezorgd dat we een bezoek zouden brengen aan de boerderij van Matthew en Caroline. Ik keek er superhard naar uit, maar was ook wel een beetje nerveus dat ze me misschien niet meteen zouden herkennen. Gelukkig bleken de zenuwen niet nodig: het voelde alsof ik nooit was weggeweest. Ze herkenden me meteen, en het was eigenlijk zeer hartverwarmend en emotioneel om hen terug te zien. Het tweede deel van de reis bracht ons naar het Zuidereiland. Dat was voor mij nog helemaal nieuw en echt spectaculair! Ik ben ontzettend blij dat ik een nieuw deel van het land op deze manier heb kunnen ontdekken, samen met mijn zus en de hechte groep Groene Kringers!”

Zou jij iemand aanraden om op buitenlandse stage te gaan?

Celine: “Een internationale stage is echt dé kans om uit je comfortzone te stappen, zeker als je uit een landbouwmilieu komt waar alles vertrouwd aanvoelt. Je komt in een totaal andere omgeving terecht, en dat is soms spannend, maar het is vooral verrijkend. Het is een uniek avontuur dat niet alleen je opleiding versterkt, maar ook jou als persoon doet groeien. Je leert werken in een andere cultuur, op een andere manier, en dat geeft je ervaring én je cv een enorme boost. Tijd om verder te kijken dan het erf, want de wereld is groter dan je eigen landbouwbedrijf! Het zou écht een gemiste kans zijn als je het niet doet.”