Dag Cedrik. Hoe ben je bij Groene Kring terechtgekomen?

Cedrik: “Ik zat vroeger in de KLJ en mijn broer en verschillende kameraden zaten in Groene Kring, dus het was vanzelfsprekend dat ik ook lid zou worden. Eerst KLJ, daarna Groene Kring en later Landelijke Gilden, dat is bij ons een logische volgorde. Groene Kring spreekt me erg aan omdat je er kennis kan delen, vrienden kan zien en kan deelnemen aan allerlei activiteiten. De bedrijfsuitstappen en weekends vind ik het allerleukst. Vroeger zat ik in de gewestkern, maar door tijdsgebrek ben ik daarmee gestopt. Ik wil wel sowieso lid blijven van Groene Kring tot ik 35 ben!”

Hoe ben je in de tuinbouw terechtgekomen?

Cedrik: “Mijn ouders hebben een melkvee- en akkerbouwbedrijf, waar ik al sinds mijn kindertijd meedraai. Wanneer ik met de miniatuurtractors speelde, bouwde ik preirijen met kroonkurken. Tijdens mijn stages aan de tuinbouwschool in Merchtem groeide mijn passie voor de groenteteelt pas echt. Op een stagebedrijf hadden ze Chinese, witte- en rodekool. Ik kreeg er enkele kweekbakjes met Chinese kool mee naar huis en zo ben ik begonnen met groenten telen. Na mijn studies ben ik thuis ongeveer twee jaar zelfstandig helper geweest. In die periode mocht ik enkele groenten telen op de grond van de tweede boerderij van mijn ouders, in Asse. Daar was er jammer genoeg geen mogelijkheid tot uitbreiden, waardoor ik in 2018 beslist heb om een loods te zetten in Mollem en daar dus een eigen bedrijf te starten. Ondertussen heeft mijn zus het bedrijf van mijn ouders overgenomen en is mijn broer begonnen als loonwerker.”

[Lees verder onder de foto.]

Cedrik Van Den Borre

Waarom vind je tuinbouw zo leuk?

Cedrik: “Met groenteteelt kan je gemakkelijker een meerwaarde halen uit je grond dan met akkerbouw, want je hebt kleinere oppervlakten nodig. Je hebt ook meer zekerheid, omdat je vaste afspraken maakt met de afnemers en de prijs bespreekt. Je kan bovendien een normaler leven leiden in de groenteteelt, want je kan alles veel beter plannen dan met melkvee. Als ik mijn poort sluit, ben ik bij wijze van spreken op mijn gemak. Dat kan niet in de veehouderij, want als er iets mis is met een koe moet je er naartoe, of je nu thuis bent of niet.”

Zijn er uitdagingen voor je bedrijf?

Cedrik: “Ik wil mijn bedrijf zo rendabel mogelijk maken, daarom probeer ik de bewaring van de groenten te optimaliseren. Dit jaar focus ik me op de bewaring van de pompoenen. Daarnaast ben ik ook gestart met het biorapen. Ik wil het areaal voor bioteelt uitbreiden en misschien ook biorammenas telen. Biologische teelten hebben nu eenmaal een vastere prijs en er is voldoende vraag naar.”

Heb je genoeg land om te bewerken en machines om mee te werken?

Cedrik: “De grond wissel ik met het akkerbouwbedrijf van mijn ouders, zodat we allemaal voldoende vruchtafwisseling hebben. Daarnaast wissel ik ook met aardappelboeren. Zij hebben een zware grond nodig voor hun aardappelen, terwijl ik hun lichte zandgrond kan gebruiken voor prei. Ik heb enkele machines van mezelf, maar de grote machines deel ik met de familie. De mijn plantdatums overlappen niet met die van mijn ouders en mijn broer, dus kunnen we machines delen. Zaaien, planten, rooien en oogsten doe ikzelf. Alleen bemesten komt mijn broer doen, met mest van bij mijn ouders.”

[Lees verder onder de foto.]

Cedrik Van Den Borre

Heeft corona een grote impact gehad op je bedrijf?

Cedrik: “Het heeft voornamelijk een invloed gehad op mijn personeel. Ik zet seizoenarbeiders in en door corona was het moeilijker voor hen om de grens over te steken. Er moesten meer documenten ingevuld worden, dus er was veel meer papierwerk voor mij. Tijdens de piek van de coronacrisis waren de prijzen van de groenten goed, daar kon ik dus zeker niet over klagen. Nu is dat jammer genoeg anders, want momenteel zijn de prijzen zeer laag.”

Welke vernieuwingen plan je nog?

Cedrik: “Ik zou graag een wiedeg aanschaffen voor in de biologische teelt, maar met de lage prijzen denk ik even minder aan investeren. Ook wil ik mijn loods uitbreiden en ze uitrusten met een vulplaats voor mijn spuittoestel. Met extra opslagruimte en eventueel extra koelcellen kan ik de seizoenen van de groenten verlengen.”