Wat is het probleem?

De huidige energiefactuur bestaat uit drie delen: de energiekost, de nettarieven en een aantal heffingen. De nettarieven worden berekend op basis van de werkelijke afname van het net. Vanaf 1 juli wordt het capaciteitstarief ingevoerd. Dan worden de nettarieven bepaald op basis van het piekverbruik. Wie hoge pieken heeft, zal meer betalen dan iemand die het verbruik kan spreiden.

Waarom een batterijsysteem?

In de melkveehouderij wordt er vooral ’s morgens en ’s avonds veel verbruikt, wat tot hoge pieken kan leiden. Bedrijven die zelf stroom opwekken via zonnepanelen of windmolens kunnen die ook niet altijd gelijkmatig verbruiken. Een batterijsysteem op het bedrijf kan daar een oplossing voor bieden, want het kan tijdelijk stroom opslaan en die later op de nodige momenten weer vrijgeven.

Daarnaast zorgt een batterijsysteem voor een verminderde afhankelijkheid van prijsschommelingen op de energiemarkt. De marktprijs volgt telkens de kostprijs van de duurste opwekvorm. Op dit moment zorgen de hoge gasprijzen ervoor dat alle energie, ook als die opgewekt werd door windmolenparken of kerncentrales, een hogere kostprijs hebben.

Door enerzijds een stroomgroep en anderzijds hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen of windmolens te combineren met een batterijsysteem, kan een bedrijf zich gedeeltelijk of volledig loskoppelen van het elektriciteitsnet. Door de weersafhankelijkheid van hernieuwbare energiebronnen is een stroomgroep in deze opstelling geen overbodige luxe.

Interessant voor jouw bedrijf?

Bedrijven moeten er rekening mee houden dat zo’n volledig project best een zware investering kan zijn. Doorgaans zijn zonnepanelen heel rendabel, terwijl de rendabiliteit van batterijen wat lager zal uitvallen. Met de huidige energieprijzen en nieuwe elementen zoals het capaciteitstarief blijft het wel een goed idee om minder afhankelijk te zijn.

Een ander voordeel van zo’n systeem is dat je op voorhand perfect weet wat de energiekost van je bedrijf is voor de komende jaren. Als je afnemer bent van de markt, heb je de kostprijs niet in de hand.

Voor landbouwers die hierin investeren zijn er nog twee aandachtspunten: de batterij en een nieuwe vorm van management. Hoewel de levensduur van batterijen steeds beter wordt, blijft een goede opvolging noodzakelijk. Een te snelle slijtage van batterijen kan door verkeerd gebruik het zorgpunt van energieonafhankelijkheid worden. Het tweede aandachtspunt is het beheer van de installatie. Als de brandstofprijs plots sterk stijgt, dan zou de generator automatisch minder moeten draaien.

Installaties met slimme software kunnen daar een antwoord op bieden. Aan de hand van die software zal de batterij alle energiebronnen aansturen. Als er een zonnige dag verwacht wordt, zal de batterij ’s nachts niet volledig opladen. Zo kan er de dag nadien maximaal gebruik gemaakt worden van zonne-energie.

Ons besluit

Het besluit van de werkgroep? Een batterijsysteem voor jouw bedrijf is zeker de moeite om te onderzoeken.