De bodem is de verzekering op een duurzame en robuuste toekomst voor jonge land- en tuinbouwers, maar ook het levend kapitaal en het vertrekpunt van vele agro-ecologische inzichten. Zeker bij jonge land- en tuinbouwers is het besef groot dat ze door klimaatverandering, uitdagende teeltomstandigheden en wetgeving moeten investeren in bodembeheer in de breedste zin van het woord. De nood aan opleiding, begeleiding en advies, wordt niet ingevuld door het huidige aanbod. Daarom willen we aan de hand van het demonstratieproject ‘Jonge boeren, levende grond’ de theorie en praktijk rond goed bodembeheer overbrengen aan de (jonge) land- en tuinbouwers.
Demonstratieproject 'Jonge boeren, levende grond'
Hoe pakken we dit project aan?
Webinars
In het najaar van 2024 organiseren we twee webinars rond het thema bodem. In een eerste webinar lichten we de basis van de bodemprocessen en het belang van een goede bodemgezondheid toe. In een tweede webinar gaan we dieper in op verschillende bodembewerkingen.
Webinar #1
We gaan in op de basis inzake bodemgezondheid en hoe hieraan te werken via slim bodembeheer.
-
Hoe functioneert de bodem?
-
Hoe werk je aan bodemkwaliteit?
-
Hoe zorg je voor een evenwichtige voeding van je gewassen?
Sprekers:
- Tuur Vandeweyer is adviseur in de landbouw. Met zijn bedrijf LATitude BV pleit hij voor een beter evenwicht tussen dierlijke en plantaardige productie en benadrukt hij het belang van een levende bodem. Hij adviseert zowel landbouwers als beleidsmakers en gaat daarbij geen heilige huisjes uit de weg. Minder kunstmestgebruik, niet-kerende grondbewerking, afbouwen van gewasbeschermingsmiddelen … Hij draagt zijn visie breed uit en hoopt de polarisatie tussen landbouw en natuur te stoppen.
- Koen Willekens is onderzoeker bij ILVO op de Eenheid Plant, waar hij bezig is rond bodembeheer en teeltsystemen. Hij is coördinator van het proefplatform agro-ecologie in Hansbeke. Daarnaast is hij coördinator voor de proefveldwerking biologische landbouw op ILVO en is hij bezig met boerderijcompostering.
Praktisch:
- De webinar gaat door op donderdag 7 november om 20 uur.
- Inschrijven voor de webinar kan via de website.
Webinar #2
Tijdens de tweede webinar bekijken we wat een slim bodembeheer inhoudt op het vlak van gewassenkeuze, bodembewerking en bemesting in de groententeelt en de akkerbouw, inclusief voedergewassen.
- Hoe kan je de bodembedekking maximaliseren door een slimme gewassenkeuze?
- Hoe kan je bodembewerking reduceren?
- Hoe haal je maximaal profijt uit gewasresten en organische bemestingsvormen?
Bezoek aan Lighthouse Farms
In het voorjaar en de zomer van 2025 bezoeken we Lighthouse Farms. Dat zijn landbouwbedrijven die bezig zijn met principes uit de agro-ecologie en meer bepaald met hun bodem. In elke provincie organiseren we bezoeken aan deze bedrijven, telkens onder begeleiding van een expert. Tijdens het bezoek worden demonstraties getoond, ervaringen uitgewisseld en is er kans om te netwerken.
Praktisch
- Wanneer? Woensdag 16 oktober.
- Waar? De Mosterdpot (Gelaagstraat 84, 9140 Temse).
Programma
- 9u00 Welkom.
- 9u30 Waterbeheer in de landbouw op korte termijn – Boerennatuur Vlaanderen.
- 10u15 Vochthoudend vermogen van de bodem: Hoe vergroot je deze op lange termijn? – Mark Shepard.
- 12u00 Lunch met streekproducten.
- 13u30 Veldbezoeken Kris Heirbaut.
- 16u00 Einde.
Inschrijven voor 8 oktober.
Lerende netwerken
Tijdens de duur van het project organiseren we een lerend netwerk met een 20-tal landbouwers. Gedurende 6 sessies brengen we jonge land- en tuinbouwers en experten samen rond het thema bodem. Er wordt een Whatsapp groep opgezet om verder uit te wisselen.
Lerend netwerk duurzaam bodembeheer
In het lerend netwerk wordt ingegaan op de mogelijkheden van niet-kerende grondbewerking. Ben je benieuwd wat niet-kerende grondbewerking inhoudt? Welke resultaten het oplevert? Hoe je het in je bedrijf kan toepassen? Dan is het lerend netwerk zeker iets voor jou!
Wat kan je verwachten?
-
Lerend netwerk van 10 tot 20 jonge landbouwers (jonger dan 40 jaar).
-
Ervaringsuitwisseling tussen landbouwers in de regio.
-
6 fysieke sessies gedurende 1 jaar (januari 2025, februari 2025, juni 2025, september 2025, november 2025 en januari 2026).
-
De sessies worden begeleid door experten en gaan door bij landbouwers thuis.
-
Er wordt tussen de sessies door contact gehouden via Whatsapp.
Het lerend netwerk wordt op basis van de interesses van de aangemelde landbouwers opgezet. De inhoud van het lerend netwerk kan gaan over teelt- en rotatiekeuze, bandenspanning, machines (schijveneg, diepwoeler, vaste tandcultivator) …
Interesse? Meld je aan!
Projectinfo
Periode
30/04/2024 - 29/04/2026