De cijfers op een rijtje

De gemiddelde leeftijd van land- en tuinbouwers in Vlaanderen is 55 jaar. 20% van de Vlaamse boeren is de pensioenleeftijd gepasseerd en slechts 12% van de boeren ouder dan 50 heeft een opvolger klaarstaan. Problematisch, want als we ook morgen nog voedsel willen hebben, hebben we boeren nodig. Het is dus héél belangrijk dat er véél jonge mensen in de sector stappen. Dat gebeurt momenteel helemaal niet: amper 6% van de landbouwers is jonger dan 35 jaar en daar lijkt voorlopig geen beterschap in te komen.

Waarom is deze campagne nodig?

Wat er op jonge boeren afkomt, is gigantisch. Jonge mensen investeren veel geld in een landbouwbedrijf omwille van hun passie, maar ook om een inkomen te halen. Maar dat laatste is hoogst onzeker. Daarbij komen nog eens héél veel regels die dat inkomen en lange termijnszekerheid onderuit halen. Het stikstofbeleid, het mestbeleid en toegang tot grond zijn hier tekenende voorbeelden van.

Dat doet bij veel jonge boeren de moed in de schoenen zinken. Ze willen namelijk met hart en ziel zorgen voor het eten van morgen en zijn bereid grote inspanningen te leveren. Om dat te kunnen doen, hebben ze echter een overheid en maatschappij nodig die hen steunt en perspectief geeft op een duurzame toekomst. Dat willen wij met de campagne 'Zonder jonge boeren gaat het niet' duidelijk maken!

Wat hebben jonge boeren dan nodig?

Dat valt makkelijk samen te vatten in 5 puntjes: 

  • Perspectief van de overheid over hoe jonge boeren morgen kunnen boeren.
  • Waardering van de maatschappij.
  • Een eerlijk en duurzaam inkomen.
  • Beleid dat toont dat het gelooft in hen.
  • Bedrijfszekerheid.

Wat zal Groene Kring doen?

Wij zijn eigenlijk al even bezig! Op sociale media hebben wij een duidelijke boodschap gelanceerd: “zonder jonge boeren gaat het niet”. Daarbij komt een hashtag #geenboerengeeneten en delen we  quotes en getuigenissen waarin jonge boeren duidelijk maken wat zij betekenen.

Tijdens de beurs AgriFlanders pakken we ook groots uit: het hele event zal worden volgestickerd en we lopen rond met een levensgroot kader. Daarin kan iedereen die de jonge boeren steunt komen poseren. 

Na AgriFlanders zal je ons vinden bij alle bakkers. Want zonder boeren is er namelijk geen brood. Op meer dan 70.000 broodzakken zal je die boodschap heel duidelijk zien staan. Allen naar die warme bakker!

Wat jij kan doen?

Jij zit waarschijnlijk niet aan de onderhandelingstafel. Jij drukt waarschijnlijk niet op de knoppen in het Vlaams Parlement. Maar door gewoon je steun te betuigen, doe je al een hele hoop!