“We hopen een duidelijk signaal te geven met zoveel tractoren samen”

Roeselare - Geef jonge landbouwers ruimte om te ondernemen, dat is de boodschap van de actie van Groene Kring West-Vlaanderen. Jonge boeren uit heel West-Vlaanderen kwamen samen om ruimte te vragen om te boeren. Zowel op vlak van vergunningen als toegang tot grond merken zij namelijk dat het steeds moeilijker wordt. Verspreid over de provincie vormden zij, met meer dan 250 tractoren de woorden “Wieder wiln plekke” en een valentijnshart op zaterdagavond.

Boeren hebben ruimte nodig om hun bedrijf te kunnen ontwikkelen en om het economisch rendabel te houden. Om een toekomstgericht bedrijf te runnen is een goede bedrijfszekerheid en daarmee een vergunning en toegang tot grond namelijk cruciaal.

Tientallen tractoren zijn zo opgesteld dat zij de verlichte woorden “Wieder wiln plekke” vormen, daarnaast wordt een valentijnshart gevormd. Jonge boeren uit heel West-Vlaanderen zijn op hun tractor geklommen om op vier verschillende locaties de woorden te vormen. Met deze actie willen ze laten zien dat het belangrijk is, om binnen de wettelijke kaders, ruimte te geven aan ondernemers.

"Wij hebben ruimte nodig om te kunnen boeren. Als jonge boeren moeten wij namelijk ons bedrijf toekomstgericht kunnen ontwikkelen en daarvoor hebben wij zowel vergunningen als toegang tot grond nodig. Wij merken dat dat die ruimte om te boeren steeds meer beperkt wordt en daarom willen wij een signaal geven"

Celine Brutsaert, voorzitter Groene Kring West-Vlaanderen

Met deze actie willen de jonge boeren van Groene Kring een duidelijk signaal geven. De jonge boeren en tuinders staan klaar om ook in de toekomst voeding te voorzien op een duurzame manier. Het huidige beleid plaatst de jonge boeren echter te veel onder een stolp. De jonge boeren reiken de hand dan ook uit om op zoek te gaan naar constructieve oplossingen.

 

Bram Van Hecke                                                                                   Sam Magnus

Voorzitter Groene Kring                                                                       ondervoorzitter Groene Kring