Samen met de boeren van Jong ABS, Boerenbond, ABS en Ferm voor agravrouwen trekt Groene Kring vrijdag 3 maart naar Brussel om daar één duidelijke boodschap te geven aan de Vlaamse regering: Genoeg is genoeg! 

Voor iedereen die aanverwant is met de land- en tuinbouwsector zijn het onzekere tijden. Samen doen we er alles aan om ervoor te zorgen dat er hier nog een toekomst is voor jonge boeren. De politiek kan niet zomaar rond alle boeren heen! Wij verwachten daarom dat Groene Kringers massaal aanwezig zijn op vrijdag 3 maart mét tractoren. Samen staan we sterk!

Wat zijn onze eisen?

1. Geef jonge boeren een toekomst in Vlaanderen

De vergrijzing van de landbouwsector gaat als een sneltrein verder. Akkoorden zonder perspectief en politieke spelletjes op de kap van jonge boeren kelderen het ondernemersvertrouwen. Op deze manier dreigt een generatie jonge boeren verloren te gaan.

2. Maak een PAS waarmee jonge boeren wél vooruit kunnen

Niet rommelen in de marge, maar een grondige bijsturing van het stikstofakkoord is nodig om jonge boeren het nodige perspectief te bieden.

3. Keur het GLB onmiddellijk goed

Het valt aan geen enkele boer in Europa uit te leggen waarom alleen in Vlaanderen het GLB nog niet van start is gegaan. Het enige wat de Vlaamse regering hiermee bereikt is dat boeren nog meer in onzekerheid leven. Onbegrijpelijk!

Waar moet ik zijn met mijn tractor?

Op de website van Boerenbond vind je een overzicht van een tiental aanrijroutes en verzamelplaatsen. Kijk dus zeker waar je om hoe laat moet zijn met je tractor. 

Hoe ziet de dag eruit?

  • Je sluit je vrijdag aan bij de route die je bij je online-inschrijving hebt gekozen. De colonnes zullen Brussel binnenrijden via gewestwegen en onder politiebegeleiding. Alleen als je je aansluit bij zo'n colonne kan je de hoofdstad met de tractor bereiken, andere manieren zijn niet toegestaan;
  • Om 11u30 laten we van ons horen en zal elke tractor claxonneren. Bedrijven uit de brede voedselketen volgen ons voorbeeld en zullen op dat tijdstip een filmpje van hun eigen actie delen op sociale media onder de hashtag #tractorenactie en #boerenbroodnodig. Zo kunnen ook zij hun steun aan de sector uitdragen. Om praktische redenen is de deelname van vrachtwagens aan de tractorenactie absoluut onmogelijk;
  • Alle tractoren verzamelen aan de Havenlaan in Brussel, waar ze vanaf 12u00 de Kleine Ring oprijden;
  • Om 13u00 verzamelen alle deelnemers zich te voet aan het Kunstwet-kruispunt. Hier zullen de voorzitters de menigte toespreken. We voorzien ook een lunch voor elke deelnemer;
  • Uiterlijk om 14u30 uur rijdt iedereen huiswaarts.

Volg de actie via de radio

Zowel de deelnemers van de actie als de thuisblijvers kunnen onze liveradio volgen via www.mixcloud.com/live/Boerenbond/.

Op school en een attest nodig?

Leerlingen die willen meerijden met de tractorenactie kunnen hieronder een aanwezigheidsattest downloaden en ingevuld voorleggen op hun school.

Wat zet ik op mijn actiebord?

Heb je inspiratie nodig bij het maken van je actieborden voor je tractor? We geven je enkele ideeën:

  • #Boerenbroodnodig
  • Laat ons niet stikken!
  • Wij PASsen voor een slecht PAS!
  • Uw voedsel, onze toekomst!
  • Genoeg is genoeg!