Aanzet tot perspectief

Het lijkt erop dat onze uitdrukkelijke vraag om meer toekomstperspectief voor jonge boeren eindelijk gehoor heeft gekregen. In de bijsturing van het stikstofakkoord zou opgenomen worden dat de vergunningsdrempel voor landbouw gelijkgeschakeld wordt met die van industrie en wordt het principe van extern salderen ingeschreven. 

Wat vindt Groene Kring?

Groene Kring is tevreden over de aanzet voor perspectief, maar dit akkoord is zeker niet om van te juichen. Wij blijven bezorgd over de onzekerheid die blijft aanhouden. De twee nieuwe maatregelen moeten namelijk nog onderzocht worden en zullen ten vroegste ingevoerd worden in 2025. Daardoor zal de landbouwsector nog twee jaar in een stilstand terechtkomen. 

Daarnaast blijft het volledige akkoord zware inspanningen vragen van de sector en daar kunnen we uiteraard niet positief over zijn.

Wat doet Groene Kring?

Op dit moment wachten we af tot de officiële teksten van het bijgestuurde akkoord ter beschikking komen. Zodra dat het geval is, analyseren we in welke mate het toekomstperspectief voor jonge boeren effectief zal plaatsvinden. 

Wij zullen op korte termijn een webinar organiseren waarin we de inhoud van die teksten zullen toelichten. Daarover volgt snel meer informatie.

Hou zeker ook alle Groene Kringkanalen in de gaten voor de laatste updates.