Landbouwers zijn al lange tijd zeer bezorgd over de gevolgen van het Vlaamse stikstofakkoord en zeggen dat ze geen toekomst meer zien voor hun sector. Die bezorgdheden hebben de land- en tuinbouwers al meermaals onder de aandacht gebracht, maar op politiek vlak lijkt er weinig rekening mee gehouden te worden.

Toen eind juli de omgevingsvergunning voor de bouw van een nieuwe ethaankraker van de Britse chemiereus INEOS werd ingetrokken, leken politici plots wel hemel en aarde te verschuiven. INEOS-topman Jim Ratcliffe kwam naar Vlaanderen om in gesprek te gaan met onder anderen Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA), Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) en premier Alexander De Croo (Open VLD). Daar eiste en kreeg Ratcliffe politieke garanties voor het miljardenproject dat 450 jobs zou opleveren.

Boer in maatpak

Land- en tuinbouwers kijken daar nog steeds met verstomming op terug. Als een rijke topman in chique kostuum in gesprek kan gaan met ministers en zulke garanties krijgt, waarom kan dan niet hetzelfde gebeuren voor de landbouwsector? Daarom trokken enkele van onze leden hun mooiste kostuum aan en gingen we, vlak voor de zitting van de Vlaamse Regering, in gesprek met Vlaamse ministers.

“De Vlaamse regering waarborgt en verzekert strategische projecten in Vlaanderen, zoals de ethaankraker van INEOS. Ook de voedselproductie is bijzonder strategisch, dus eisen wij dezelfde garanties”, zegt Bram Van Hecke, nationaal voorzitter van Groene Kring. “Jonge boeren zorgen voor bijna 46.000 jobs, 270 miljoen euro aan jaarlijkse investeringen en 6,3 miljard euro omzet. De meest duurzame landbouw zou hier kunnen plaatsvinden, maar dan zullen jonge boeren wel draagvlak en perspectief moeten krijgen voor hun duurzame investeringen in de toekomst. Als de regering dat niet kan bieden, zullen die investeringen veel minder duurzaam gebeuren in het buitenland.”