Beste Bart, 

U kent ons vast wel nog. Misschien van die keer dat we manden met landbouwproducten kwamen geven als je op reis was? Of die keer dat we langskwamen als je op een lokaal event kwam spreken? Misschien van die keer dat we in jouw stad kwamen protesteren? Of misschien gewoon van het voedsel dat je driemaal daags opeet. 

Net als veel andere Vlamingen, keken wij ook naar De Afspraak op vrijdag. U deed daar enkele boeiende uitspraken. U zei uw woorden niet te wikken en te wegen. Onbegrijpelijk vindt u het dat 20 jaar praktijk in de Vlaamse regering op zijn kop kan worden gezet. U geeft aan dat uitspraken van de rechters door danige onzekerheid ervoor zorgen dat de welvaart zal ophouden.  

Meer zelfs: u ziet er ideologie in. De ideologie van een strekking van mensen die niet meer geloven in economische groei en innovatie. Mensen die via de rechter willen bekomen dat Vlaanderen stil valt.  

Wel Bart, we vinden elkaar. Ook wij willen niet dat de welvaart stil komt te liggen. Ook wij vrezen dat door grote rechtsonzekerheid en toekomst investeringen uitblijven. Ook wij geloven in een verhaal van economische groei en innovatie. Het enige verschil? Het arrest.  

Want ook wij zullen onze woorden niet wikken en wegen. U spreekt met twee maten en twee gewichten. U wil niet dat een rechter het grootste project van de eeuw stillegt, omwille van PFOS. Wel, wij willen niet dat een rechter de meest essentiële sector van Vlaanderen, de landbouwsector stillegt, omwille van stikstof.  

Toch verdedigt u, uw partij, uw vakminister voor milieu & natuur en de hele Vlaamse regering, die uw partij leidt het stikstofakkoord. Je mag ons gerust komen uitleggen hoe je dat doet: het ene arrest met hand en tand verdedigen en even later moord en brand schreeuwen over het andere arrest.  

De enige woorden die wij daarvoor kunnen bedenken zijn de volgende: inconsistent, schijnheilig en hypocriet. Harde woorden, inderdaad. Wij geloven dan ook niet dat u, of uw partij wil staan voor de gevolgen van de rechterlijke uitspraken, in het Oosterweeldossier én in het stikstofdossier. Wij geloven dat u een man bent van uw woord, die dit land en zijn burgers vooruit wil helpen.  

Wel, dan is nu het moment van de waarheid. We willen allebei grote inspanningen leveren om het milieu te verzoenen met de economie. Maar we zijn allebei ook voor ondernemerschap, innovatie en welvaart. Het is tijd om samen na te denken, Bart. Om ervoor te zorgen dat we rechterlijke uitspraken geen strop rond de nek laten zijn. Om ervoor te zorgen dat economische groei, innovatie en innovatie hand in hand kunnen gaan met milieu.  

Onze deur staat open alvast,  

De jonge boeren van de Groene Kring 

VOOR MEER INFORMATIE: Bram Van Hecke | voorzitter | 0472 47 53 17 | Bram.vanhecke@groenekring.be