Jonge boeren zijn de toekomst van de voedselvoorziening in Vlaanderen, want zij produceren het eten van morgen. “Toch gaan we al te weinig in gesprek met de consument van morgen en eigenlijk ook met die van vandaag. Daardoor begrijpen boer en consument elkaar vaak niet en hebben we het gevoel dat we mijlenver van elkaar staan. Dat willen we oplossen!”, zegt Groene Kringvoorzitter Bram Van Hecke.

8 boeren, 8 studenten

Daarom organiseert Groene Kring samen met Rikolto keukentafelgesprekken. We halen studenten uit de grote universiteitssteden en plaatsen ze aan tafel met jonge boeren. In totaal worden er 4 gesprekken georganiseerd op een landbouwbedrijf en overal worden er 16 jongeren verwacht. 8 boeren en 8 studenten worden er rondgeleid op het bedrijf, waarna ze in gesprek – niet in debat – gaan over landbouw en voedsel. De gesprekken worden zo opgezet dat er constructief en positief wordt nagedacht. Bovendien is er steeds een opiniemaker aanwezig die het gesprek volgt en zal schrijven over de uitwegen in het gepolariseerde voedseldebat.

De Warmste Week

Vorig jaar werd dit project ingediend bij De Warmste Week en werd het als 1 van de 200 projecten geselecteerd. Het gepolariseerde voedseldebat weegt namelijk zwaar op jonge land- en tuinbouwers. Zij voelen zich vaak niet gewaardeerd. Deze gesprekken moeten er mee voor zorgen dat jonge boeren kunnen zijn wie ze zijn.