De meeste bedrijfsoverdrachten in de landbouw gebeuren binnen de familie. Daar knelt het schoentje. Maar liefst 88% van de landbouwers die ouder zijn dan 50 jaar, hebben geen opvolger. Anderzijds zijn er jongeren die willen beginnen met boeren, maar binnen hun familie geen mogelijkheid hebben om een bedrijf over te nemen. Groene Kring wil die twee groepen nu samenbrengen en koppelen volgens hun noden en wensen. 

Persoonlijk traject

Overnemers en overlaters zullen zich vanaf oktober kunnen aanmelden via het project Landmobiliteit, dat ook gesteund wordt door de Vlaamse overheid. Aan de hand van een persoonlijk traject wordt er dan gekeken welke bedrijfsoverdrachten mogelijk zijn. Omdat zo’n bedrijfsovername een grote impact heeft op het leven van zowel de overnemer als overlater, wordt er niet over één nacht ijs gegaan. Zowel het begeleidings-, het koppel-, als het natraject verlopen volledig op het tempo van de deelnemers. 

“De generatiewissel is een grote uitdaging in de land- en tuinbouw. Met dit project willen we ervoor zorgen dat meer jongeren kunnen instappen in deze mooie sector”, zegt Bram Van Hecke, nationaal voorzitter van Groene Kring. “Daarbij gaan we stap-voor-stap te werk. Goede begeleiding en ondersteuning bij het matchen staat voorop. Wij willen overnames die werken voor overnemer en overlater”, vult Pieter Coopmans, die het project Landmobiliteit begeleidt, aan.  

Geef je input

Momenteel wordt er achter de schermen hard gewerkt om het project robuust op te zetten. De échte start van het project, waarbij overnemers en overlaters zich kunnen aanmelden, staat dit najaar gepland. Dat wil niet zeggen dat geïnteresseerden nu nog niets kan doen. Projectmedewerker Pieter Coopmans is nu al op zoek naar interessante cases, ideeën, reacties of organisaties die graag mee willen denken in het proces. Alle input is welkom via pieter.coopmans@groenekring.be