De kern

Onze kern is een gemengde en hechte groep. Een mix van mannen en vrouwen is belangrijk, want samen staan we sterk. We hebben kernleden van alle leeftijden, waardoor er verschillende visies zijn en er een connectie is met alle leden, van de jongsten tot de oudsten.

Onze leden

In ons ledenbestand zijn vooral de melkveehouders sterk vertegenwoordigd, maar ook de andere takken zijn zeker aanwezig. Zo hebben we kippen-, schapen-, paarden-, geiten-, varkens- en koeienboeren, en uit de nevensectoren hebben we vrachtwagenchauffeurs, boekhouders, techniekers en loon- of grondwerkers. Door onze ligging hebben we ook enkele Nederlandse leden en dat maakt het nog beter. Deze diverse samenstelling zorgt ervoor dat we over veel zaken kunnen communiceren en er voor elk nieuw lid wel ergens een raakvlak te vinden is. Ook qua leeftijd zijn onze leden mooi verdeeld. Daar proberen we tijdens onze activiteiten rekening mee te houden.

Activiteitenaanbod

Zoals we net al aanhaalden, proberen we activiteiten te organiseren voor alle leeftijden, voor alle sectoren en voor alle interessegebieden. Van bedrijfsbezoeken tot een eigen teerfeest en uiteraard ons feestweekend met Trekker-Trek. Daarnaast organiseren we vergaderingen waar de belangen, actualiteiten en dagelijkse werking van de landbouw en landbouwbedrijven besproken worden. We trekken er ook regelmatig op uit met de feestbus. Zo gingen we vorig jaar met de bus naar het Oktoberfest Noorderkempen en de Groene Kring 50-fuif. Behalve naar leuke feestjes rijdt onze bus ook steeds naar de Werktuigdagen in Oudenaarde.

Topactiviteit

Onze Trekker-trek is zonder twijfel onze topactiviteit. Het is al 23 jaar een vaste waarde in ons gewest en ver daarbuiten. Alle leden komen een handje toesteken en net dat maakt het zo leuk. Iedereen vindt wel iets waar hij goed in is die dag. Als het niet met de tractor, kraan of bulldozer op de wedstrijdbaan is, dan zal het wel in de feesttent bij de tap of de verkoop van bonnetjes zijn. Voor de kern is het een geruststelling, maar ook een zeer fijn gevoel om te weten dat er bij de leden altijd iemand zit die ons kan helpen tijdens een evenement. Teamwork makes the dream work!

En we leren uiteraard elk jaar bij. Vernieuwing en vergroting is elk jaar nodig en mogelijk. Corona zette ons wel voor uitdagingen. Maar we deden het en organiseerden de volledige Trekker-Trek coronaproof. In de uitdagingen van toen zien we nu kansen voor het komende jaar. Elk nadeel heeft zo zijn voordeel.

Corona

Door corona konden we het afgelopen jaar minder activiteiten organiseren. Toch probeerden we enkele activiteiten coronaproof in elkaar te boksen. Zo organiseerden we een tractorrit. Iedereen in zijn of haar eigen tractor, al dan niet met een passagier erbij. Op de vertrekplaats kreeg iedereen een hapje en een drankje voor onderweg. De rit leverde supertoffe beelden op: allemaal apart, maar toch samen in een konvooi. Op het einde kreeg iedereen bovendien een zakje paaseitjes mee naar huis.

Gewesttradities

Kernleden die besluiten om hun carrière te beëindigen, krijgen een afscheidsweekendje met de hele kern. Zulke weekendjes leveren altijd mooie herinneringen op. De ‘blijvende’ kern wordt een hechtere groep en het vertrekkende kernlid stopt met een voldaan gevoel en niet zomaar na een stresserend evenement. Maar afscheid nemen blijft wel moeilijk.

Ledenwerving

We proberen onze leden altijd een voordeel te geven als we iets organiseren of ergens naartoe gaan. Wanneer we met de bus rijden, kopen we vaak al tickets vooraf of krijgen de leden van ons eigen gewest een voordeliger combipakket. Bovendien springt de gewestkas op onze activiteiten altijd een stukje bij. Lid worden is dus een win-winsituatie.

Tip van de kern

We hebben ondervonden dat het handig is om in de kern mensen te hebben met een verschillend profiel. Sommigen onder ons zijn graag bezig met praktische zaken, anderen zijn geboeid door het papierwerk van een evenement. Maar ook mensen die interesse tonen in de algemene belangen en de dossiers zijn mooi meegenomen. Een goed evenwicht in verschillende interesses, persoonlijkheden, geslacht en leeftijd is belangrijk. Op die manier kan iedereen iets doen wat hij of zij graag doet.