Zo ziet Oost-België eruit

In Oost-België spreken we vooral Duits, maar in sommige dorpen hoor je ook Frans. Het kan dus dat je bijvoorbeeld bij de bakker in een Duitstalig dorp brood moet vragen in het Frans. In dit gebied is het landschap ook nu nog helemaal groen. Je vindt er veel bos en grasland. De meesten onder jullie zijn waarschijnlijk ook al in de Hoge Venen geweest. Dit mooie moeraslandschap is de natuurlijke en geografische grens tussen de Eifel en Eupen. Aan elke kant van de grens vind je een Groene Kringgewest. In de Hoge Venen vind je bovendien ook het hoogste punt van België: de Botrange, met zijn 694 meter.

Landbouw in Oost-België

Omdat de bedrijven zich hier aan de natuur moeten aanpassen, vind je er voornamelijk melkveehouders. De koeien zitten op de weide in de lente, de zomer en de herfst. Vroeger – en soms nu ook nog – moest de Eifler boer zijn koeien op de weide gaan melken, omdat die te ver weg is van de stal. De landbouwers telen voornamelijk maïs, als voeder voor hun koeien. De andere sectoren vind je hier niet gauw. Er zijn in België steeds minder landbouwbedrijven en dat is ook hier het geval. Niet veel jonge mensen willen een bedrijf overnemen. Maar er zijn er nog, en daarom is Grüner Kreis er ook nog!

Activiteitenaanbod

Eifel: Onze laatste studiereis was er eentje naar Zwitserland, waar de landbouwers zich net zoals wij moeten aanpassen aan de natuur. Het was een zeer leerrijke uitstap, waar ook leden van Groene Kring Eupen aan mochten deelnemen. We hebben er bovendien lekkere kaasfondue gegeten, dé specialiteit van Zwitserland.

Eupen: Dit jaar organiseerden we ‘Boer voor een dag’, een actie om ons imago op te krikken. We nodigden Waals parlementslid Anne Kelleter van Ecolo uit om een hele dag op een landbouwbedrijf te werken. Het was een succesvolle actie, waarbij we ook hulp kregen van onze vrienden van Groene Kring Eifel.

Topactiviteit

Eifel: Onze topactiviteit is de jaarlijkse provinciale studiedag. We kiezen steeds een interessant thema en nodigen enkele boeiende sprekers uit. Onze laatste studiedag ging over biobedrijven; dit jaar focussen we op tijds- en persoonlijkheidsmanagement.

Eupen: Onze jaarlijkse imagocampagne ‘Boerderij in de stad’ in Eupen is onze favoriet. Samen met Groene Kring Eifel en andere organisaties brengen we een heel weekend mensen van de stad samen met landbouwdieren en -producten.

Gewesttradities

Eifel: Elk jaar op Pasen organiseren wij een disco. Die avond staat in het teken van dansen, vieren en Belgische biertjes drinken. Iedereen is dan van harte welkom!

Een provinciale traditie is het bezoek aan de beurzen Agritechnika of Eurotier in Hannover.

Een traditie in Oost-België is dan weer carnaval. Ergens in februari of maart is iedereen hier een hele week helemaal in feeststemming. Iedereen is verkleed en feest dag én nacht. Op zondag en maandag trekken groepen met een grote wagen en luide muziek door de straten. Er wordt ook telkens een prins carnaval gekozen.

Ledenwervingstip

Eifel: Wij stellen Groene Kring voor tijdens schoolbezoeken. In Sankt Vith is er een school waar je je Abitur – een soort eindexamen in het secundair – kunt doen in de landbouwafdeling. Daar zitten dus onze toekomstige Groene Kringers.

Ledenbindingstip

En klein cadeautje voor Kerstmis als verrassing via de post, net als een muts met het logo van Grüner Kreis, vonden alle Groene Kringleden enorm leuk!

Staat op ons verlanglijstje

Eifel en Eupen: Nog meer aan ons imago werken. Het wordt steeds belangrijker om de doorsneeburger over ons beroep te laten spreken en onze stiel in een positief daglicht te plaatsen.