Onze leden

Wij hebben een grote, gemengde en hechte ledengroep. Er zijn veel jonge leden, maar ook de iets oudere leden komen trouw naar de activiteiten. Daarnaast is er een mooi evenwicht tussen mannen en vrouwen. We proberen daar rekening mee te houden in onze activiteiten en zoeken voor elk wat wils. Iedereen kent elkaar en doet tijdens activiteiten een babbeltje met iedereen. Zo blijft niemand alleen en dat geeft vertrouwen aan nieuwe leden. Met zoveel verschillende leden staan er bovendien steeds helpende handen klaar tijdens onze grote activiteiten.

De kern

De verscheidenheid in onze leden weerspiegelt zich ook in onze kern. We zorgen er steeds voor dat we voldoende jonge kernleden hebben, die ondersteund worden door de ‘oude’ rotten in het vak. Daarnaast kijken we ook naar het evenwicht tussen mannen en vrouwen en proberen we uit elke regio van ons gewest minstens één bestuurslid te mobiliseren. Onze jonge pinkestieren in de kern zorgen voor een nieuwe instroom aan leden. En door de iets oudere bestuursleden blijft opvolging verzekerd op lange termijn, want het laatste jaar kunnen we wel spreken van een babyboom.

Activiteitenaanbod

Uiteraard hebben wij de standaardactiviteiten, zoals een teerfeest, studievergaderingen en een daguitstap, maar we zorgen steeds voor een extraatje. Als we een teerfeest of barbecue organiseren, dan is er altijd iets om mensen van hun stoel te krijgen, zoals strobalen gooien, vallende kippen of elkaar van een balk slaan. Doen we een fietstocht, dan is er steeds een beestenwagen met een muziekinstallatie erop. En als we een studievergadering of daguitstap doen, hoort daar meestal een danske bij in café Trapke Op. Eigenlijk is bijna elke activiteit een feestje, want met twee dj’s in huis – DJ Lode en DJ Tommy – is een plaatje snel gedraaid en eindigt bijna elke studievergadering met een afterparty.

Topactiviteit

Dat is absoluut onze Aftermaïsparty. Wist je trouwens dat wij de eerste en enige originele maïsparty zijn? En wij eindigen niet alleen het seizoen met een gigantisch feest, wij beginnen ook het veldwerk met een heuse party: de Begin-to-beirparty.

Gewesttradities

In de inleiding van dit artikel las je al enkele tradities, maar wat zeker niet mag ontbreken is onze jaarlijkse stand op de Pasenmarkt. We spreken dan mensen aan en dagen ze uit voor een tof spel: nageltje klop, overall hangen … Op die manier bereiken we andere potentiële leden dan de leerlingen uit de landbouwscholen.

Wat ook wel een traditie is binnen ons gewest, zoals bij vele andere waarschijnlijk, is veel en goei eten en drinken. Ook op een kernvergadering wordt de frietpot ingestoken.

Tot slot is er ook de Held van ’t Veld. We waren het eerste gewest dat deze competitie provinciaal organiseerde en sindsdien zijn we er niet meer weg te denken. Geen Held van ’t Veld zonder minstens 1, maar soms zelfs 3 tot 4 teams uit ons gewest.

Ledenwerving

Het belangrijkste om leden te werven, is zorgen dat je een toegankelijke groep bent. Veel jongeren komen zelf naar ons toegestapt om te vragen of ze al lid mogen worden. Vaak moeten we ze teleurstellen omdat ze nog te jong zijn, maar na enkele jaren wachten komen ze terug.

Daarnaast is het actief aanspreken van potentiële leden echt belangrijk, maar nieuwe kernleden vinden, is vaak niet eenvoudig. Als de ervaren kernleden het goede voorbeeld blijven geven, dan groeien de nieuwere kernleden hier snel in en leggen ze zelf nieuwe contacten.

Op het verlanglijstje

Op reis gaan, een weekend of enkele dagen weg, bedrijven bezoeken in het buitenland, dat is iets waar we al heel lang van praten. We zijn er ondertussen ook mee aan de slag gegaan, maar toen kwam corona … 

Coronatijden

Wij zijn meesters in het last minute plannen en verzinnen van activiteiten. Bij een normale werking is dat niet altijd handig en veroorzaakt het chaos. Maar doordat we niet zijn vastgeroest in een activiteitenprogramma, konden we in gekke coronatijden toch enkele leuke dingen op poten zetten. Bedrijfsrondleiding en frieten eten per 4 aan tafel in de voedergang, een fietstocht naar verschillende bedrijven met dj-wagen, deelname aan het provinciale vlaggenspel …

Corona bracht veel miserie, maar liet ons ook verder nadenken. We hadden nooit verwacht dat we zoveel leden op een zondagnamiddag op de fiets gingen krijgen. Dus, durf te denken outside of the box en wees niet te voorzichtig.