Dag Brecht, hoe ben je bij Groene Kring terechtgekomen?

Brecht: “In 2015 vroeg Bert Vanherk, die toen secretaris was van Groene Kring Neerpelt, of ik niet wilde helpen bij de opbouw van de Trekkertrek, om te kijken of Groene Kring iets voor mij zou zijn. Veel van mijn vrienden hebben zich toen ook bij Groene Kring aangesloten en vanaf het eerste moment was het leuk! Dat is eigenlijk nooit veranderd. Dan ben ik in 2019 bestuurslid geworden bij ons gewest en ondertussen draag ik in ons bestuur ook de titel van ‘secretaris’. Sinds 2 jaar ben ik ook actief in de Provinciale Kern van Limburg.”

Waarmee kon Groene Kringgewest Neerpelt je overtuigen?

Brecht: “Dit gewest vertegenwoordigt de regio waarin ik woon. Het is een enorm hechte bestuursgroep, met kernleden van verschillende leeftijden. Er is altijd ongelooflijk veel ambiance, en wanneer er gewerkt moet worden, doen we dat met het bijbehorende enthousiasme. De sfeer is top en het leeftijdsverschil maakt helemaal niets uit. Het is juist fijn dat je met iedereen kan opschieten. Ook op syndicaal vlak zijn we een sterk gewest en vertegenwoordigen we veel jonge land- en tuinbouwers uit de buurt.”

Hoe bepaalt je bestuur de jaarkalender en de gewestactiviteiten?

Brecht: “Bij de startkern in september denken we na over wat we in de loop van het jaar kunnen organiseren. Op een volgende vergadering werken we deze planning dan verder uit. Bij de keuze van de activiteiten proberen we zoveel mogelijk rekening te houden met de verwachtingen van onze leden. We organiseren bedrijfsbezoeken, vergaderingen, feestjes … Daarnaast organiseren we af en toe activiteiten waarbij we eens niet aan werken denken, maar vooral plezier maken! Zoals onze leden weten, ga je bij Groene Kring Neerpelt nooit met honger of dorst naar huis, en dat is mooi meegenomen, natuurlijk.”

Wat is jouw favoriete activiteit?

Brecht: “Sowieso de Trekkertrek Noord-Limburg! Dat is de hoofdactiviteit van ons gewest en het is één groot succes. Het evenement groeit elk jaar, zo hebben we sinds enkele edities zelfs 3 sleepwagens. Als ik tijdens het evenement zie wat ons gewest kan klaarspelen en hoe alles in de plooi valt na wekenlang vergaderen en plannen, haal ik daar veel voldoening uit. Dit jaar hebben we nog een leuke extra in petto voor alle Groene Kringleden die op 27 juli in ‘officiële’ Groene Kringkledij naar onze Trekkertrek komen: zij mogen gratis binnen!”

Dat klinkt als een fantastische activiteit! Hoe begin je aan zo’n organisatie?

Brecht: “Meestal tussen pot en pint. Vaak komen de beste ideeën pas later op de avond. We werken het idee voor een activiteit dan verder uit op een bestuursvergadering. We bepalen wie welke taken op zich neemt en  daarna worden de leden ingelicht via onze WhatsAppgroep, zodat iedereen zijn steentje kan bijdragen. Om het evenement te organiseren krijgen we altijd heel veel hulp van onze leden. Het is fijn dat we echt op iedereen kunnen rekenen, want zonder hen zou het zeker niet lukken.”

Wat zijn jouw drie tips om een goede activiteit te organiseren?

Brecht: “Maak duidelijke afspraken binnen het bestuur, houd rekening met de wens van je leden en zorg ervoor dat niemand honger of dorst lijdt. Als je het zo aanpakt, kan er niets mislopen.”

Wat als je één ding mocht meegeven aan een nieuw kernlid?

Brecht: “Zorg dat je plezier hebt in wat je doet en dat je het met volle goesting doet, want wat je ervoor terugkrijgt, is echt fijn!”