Dag Bo. Hoe ben jij bij Groene Kring terechtgekomen?

Bo: “Mijn vriend, die ondertussen mijn verloofde is, nam me voor de eerste keer mee naar Groene Kring. Op het moment dat ik Jeroen leerde kennen, was hij kernlid bij Groene Kring Turnhout. Door hem ben ik naar de activiteiten gekomen en ik ben blijven plakken, natuurlijk. Ondertussen heb ik zelf ook enkele jaren als kernlid bij gewest Turnhout achter de rug.”

Wat vind je zo leuk aan Groene Kring?

Bo: “Groene Kring Turnhout heeft een heel gevarieerd aanbod aan activiteiten. Het kan gaan van informatieve vergaderingen tot een cantus, bedrijfsbezoeken of een dropping … Je weet nooit wat je mag verwachten! Dit jaar hebben we met gewest Turnhout bijna tweemaandelijks een activiteit georganiseerd, zodat er voor iedereen iets tussen zat. Naast de activiteiten vind ik het ook heel fijn dat er ruimte is om ideeën uit te wisselen of meningen te delen. Er wordt echt naar geluisterd en mee aan de slag gegaan. Daardoor kan iedereen mee sleutelen aan het beleid en het imago van de landbouw.”

Hoe zit het met personeel op jouw bedrijf?

Bo: “Bij ons werken 16 mensen, waarvan slechts 4 familieleden zijn. De andere 12 zijn externe medewerkers. Voorlopig krijgen we voornamelijk hulp van Roemenen. De communicatie verloopt wel stroef door de taalbarrière. De Roemenen waarmee wij samenwerken, spreken meestal wel redelijk goed Engels, wat het toch al iets makkelijker maakt. Het zou wel fijn zijn mochten we een vaste medewerker vinden die de taken als herd manager op zich kan nemen wanneer ik er niet ben.”

Ervaar je moeilijkheden met het vinden van personeel?

Bo: “Personeel vinden is op zich niet zo moeilijk. We krijgen regelmatig aanvragen van mensen die nog op zoek zijn naar werk, maar goed personeel vinden is een ander verhaal. We willen echt inzetten op enthousiast personeel dat een interne opleiding ziet zitten. Het liefst zijn ze gedreven en doelgericht."

Wat zijn de voor- en nadelen van personeel?

Bo: “Het heeft heel wat voor- en nadelen. Het grootste voordeel is natuurlijk dat het een hele last van je schouders haalt. Je staat er niet alleen voor en kan er af en toe zelfs eens tussenuit. Wanneer je personeel inzet, kan je inspelen op ieders talenten. Iedere werknemer kan doen waar die goed in is. Het optimaliseert je werk enorm. Maar niet alles is rozengeur en maneschijn. Ik merk dat personeel vaak niet werkt zoals ze voor zichzelf zouden doen. Iedereen heeft een eigen manier van werken, dus het kan wel eens zijn dat niet alles op jouw manier gebeurt. Dat moet je zeker leren loslaten. Wanneer je personeel aanwerft, verandert je eigen functie automatisch mee. Je oefent een meer controlerende functie uit en er komt heel wat administratie bij kijken.”

Wat doet jouw bedrijf om personeel te behouden?

Bo: “Dit is volgens mij slechts de basis, maar we bieden een mooi loon. We creëren een familiale werkomgeving en hebben een luisterend oor voor de problemen van onze werknemers, op en naast de werkvloer. Dan organiseren we nog wat extra activiteiten, die een goede sfeer bevorderen. Zo houden we om de twee maanden het 'Quirijnen Café' open, waar collega’s elkaar op een andere manier kunnen leren kennen. We organiseren ook jaarlijks een personeelsfeest en verwennen ons personeel graag met een cadeautje. Zo krijgen ze iets voor Sinterklaas, Kerstmis en Pasen.”

Heb je tips voor andere Groene Kringers?

Bo: “Het belangrijkste lijkt me om duidelijke afspraken te maken en vanaf het begin duidelijk te communiceren. Dat is volgens mij goud waard.”

Moet de overheid volgens jou meer aandacht besteden aan personeel in de landbouw?

Bo: “Het mag altijd wat meer zijn, maar ik ben van mening dat er tot nu toe al heel wat stappen in de goede richting zijn gezet. Sinds 1 januari kunnen we bijvoorbeeld flexijobbers inzetten. Dat is al enorme vooruitgang.”