Dag Sander. Hoe ben jij bij Groene Kring terechtgekomen?

“In 2021 ben ik lid geworden en toen ze me vroegen om in de gewestkern te komen, heb ik meteen toegehapt. Mijn oorspronkelijke doel was eigenlijk om lid te worden van de werkgroep dierlijke veredeling voor varkens. Uiteindelijk is dat gelukt, maar daarnaast ben ik ook gewestvoorzitter geworden. Het grappige is dat ik niet eens aanwezig was tijdens de kernvergadering waarop ik tot voorzitter verkozen werd. Ik had dus weinig keus, maar ik heb er nog geen spijt van.”

Hoe ervaar jij het om voorzitter te zijn?

“Fijn! Onze kern is zoals een goede oude diesel. Het kan wel even duren voordat we in gang schieten, maar zodra we aan de gang zijn, zijn we niet meer te stoppen. Onze activiteiten en kernvergaderingen zijn ook altijd leuk, al durft er wel eens afgedwaald te worden tijdens de vergaderingen. We hebben elkaar dan ook veel te vertellen als we elkaar zien.”

"Onze kern is zoals een goede oude diesel. Het kan even duren voordat we in gang schieten, maar dan zijn we niet meer te stoppen."

Sander Horten, voorzitter Groene Kring Oost-Haspengouw

Naar welke activiteit kijk jij elk jaar het meeste uit?

“Onze kerstrun! Die organiseren we telkens op de eerste zaterdag van januari in de regio van Riemst. Het begon allemaal tijdens corona met een rondrit in Heers en Borgloon voor de zorgcentra. We vonden dat wel leuk, dus dachten we eraan om het nog eens te doen op een andere locatie. In Riemst bleek het een groot succes te zijn, waardoor we de kerstrun nu elk jaar organiseren in deze regio. Elke keer opnieuw nemen heel wat leden deel. We proberen er dan ook een gezellige rit van te maken en hem af te sluiten met een klein feestje.”

Waarvoor staat Groene Kring Oost-Haspengouw?

“Goede grond. (lacht) En net zoals elk gewest, staat Groene Kring Oost-Haspengouw voor sfeer en gezelligheid. We proberen om onze leden zoveel mogelijk samen te brengen tijdens diverse activiteiten. Denk daarbij aan bedrijfsbezoeken, infovergaderingen, een fuif … Iedereen kent iedereen en kan dus ook zeveren met iedereen. We proberen het niet altijd té serieus te maken. Het is de ontspanning waarvoor we het doen.”

Welke grootse plannen of dromen heeft Groene Kring Oost-Haspengouw nog?

“Onze kern heeft nog veel dromen. Zo willen we bijvoorbeeld eens de Fendt-fabriek bezoeken en zouden we eindelijk eens de wc-wagen moeten bouwen waar we al zo lang over bezig zijn. Maar het liefst van alles zouden we eens een mooie buitenlandse reis maken met onze leden.”