logo

Hoe kan Landmobiliteit jou helpen?

Op een dag is het zo ver, je bent klaar met boeren en je bedrijf heeft nood aan een waardige opvolger. Vaak zit je met vragen zoals “Wat zal er gebeuren met wat ik heb opgebouwd?” of “Zal de overnemer verder boeren met dezelfde liefde voor de landbouw?” Je wil natuurlijk niets liever dan je landbouwbedrijf zien verder groeien zoals jij het begonnen bent.

Met het project Landmobiliteit denken we samen met jou na over deze stap en de beste oplossing. Op een professionele manier gaan we op zoek naar de geschikte overnemer van jouw landbouwbedrijf.

Fase 1: Laat weten dat je interesse hebt

Wil je meer info of heb jij een bedrijf waar je (binnenkort) een overnemer voor zoekt? Laat het ons dan weten via onderstaand contactformulier.

Onze projectmedewerker neemt nadien contact met je op om je verder te informeren en om eventueel verdere stappen te zetten (zie onder het contactformulier).

Vul het contactformulier in

Type van je bedrijf

Fase 2: We verzamelen info

Nadat we een eerste keer contact hebben gehad, willen we zoveel mogelijk te weten te komen over jouw bedrijf. Zo kunnen we een goede match vinden bij de potentiële overnemers. 

We bezorgen je een uitgebreide vragenlijst. Het is belangrijk om die eerlijk te beantwoorden, zodat wij je op maat kunnen verderhelpen. Hieronder sommen we al kort op wat voor vragen zoal gesteld zullen worden.

  • Over welk soort bedrijf gaat het? Hierbij gaan we in detail. 
  • Welke gronden zijn er?
  • Gaat het over eigendom of pacht?
  • Wil de verpachter de pacht verder laten lopen?
  • Is het bedrijf vandaag leefbaar? En morgen? Of beter gezegd overmorgen?
  • Is er mogelijkheid tot uitbreiding?

Als je bedrijf vandaag goed draait, is dat al een stap in de goede richting. Als dat niet het geval is, dan zoeken we samen een oplossing.

Fase 3: We zoeken een overnemer

Eenmaal alles op een rijtje staat, start de zoektocht naar de geschikte partner. Wanneer we – al dan niet samen –  een mogelijke partner hebben gevonden, brengen we jullie met elkaar in contact. Het is zelfs mogelijk dat je de andere persoon al kent of er al (eens) mee samenwerkt(e).

Nu de zoektocht volbracht is, kunnen we overgaan naar de volgende fase.

Fase 4: Je kan overlaten

In deze fase focussen we op het overlaten van je bedrijf. Meer specifiek kijken we onder welke vorm het overgelaten kan worden. Hier zijn verschillende mogelijkheden: komt de overnemer eerst in loondienst of begint die persoon met het overnemen van de aandelen? Alles hangt af van je eigen voorkeur en de huidige juridische structuur van het bedrijf. 

Eenmaal er een besluit is, kan de overname écht van start gaan via een compromis.

Fase 5: Je laat het bedrijf los

Het is zover. Tijd om je bedrijf los te laten en de overnemer zelfstandig verder te laten gaan. Je wens om alles goed te zien komen, is in vervulling gegaan. Op dit bedrijf groeit meer dan enkel gewassen. Het bloeit open onder de dynamiek van nieuw bloed, net zoals het dat in de voorbije jaren deed bij jou. Nu kan je met een gerust hart verder.

Fase 6: Nazorg bij Landmobiliteit

Nu alles achter de rug is kan je nog steeds bij ons terecht met vragen waar je mee zit. Wij proberen je dan zo goed mogelijk bij te staan om je de weg te wijzen naar de adviesorganen die je het beste kunnen helpen met je vraag. 

Landmobiliteit partners