Zweden

In een notendop

  • Ligging: De kortste afstand (in vogelvlucht) tussen België en Zweden is 1.404,57 km. Dat kan al tellen!
  • Landschap: Het land is voor het grootste deel bedekt met uitgestrekte naaldbossen, met name in het noordelijk deel van het land. Het zuidelijk en oostelijk deel is vlak tot glooiend, waarbij de binnenlanden die aan Noorwegen grenzen, steeds meer reliëf vertonen en in het Scandinavisch Hoogland overgaan. Het hoogste punt van Zweden is de Kebnekaise met 2114 meter hoogte.
  • Bezienswaardigheden: Plaatselijke land- en tuinbouw (tuinbouw, akkerbouw, melkvee, vleesvee, varkens/pluimvee, vis- en mosselkwekerij, bosbouw …); stokerij Absolut Vodka; havenstad Göteborg, kajakken aan de scherenkust …
  • Proeven: De Zweedse keuken staat bekend als eenvoudig, maar met een belangrijke positie voor wild, gehakt, worst, vis, vruchten en gebak. Er zijn echter enkele belangrijke regionale verschillen. In het zuiden geniet men van met varkensvlees gevulde appels en uien (äpplefläsk) en van een eenpansmaaltijd met blokjes aardappelen en vlees die men met een spiegelei serveert (pyttipanna).

Beschrijving

We zouden Groene Kring niet zijn moesten we geen waaier aan landbouwbedrijven bezoeken. Zowel tuinbouw, akkerbouw, vleesvee en melkvee komen aan bod tijdens deze niet te missen studiereis. We laten natuurlijk de specifieke teelten zoals visserij en bosbouw niet onberoerd.
Daarnaast zullen we dit Scandinavisch prachtland in al zijn glorie leren kennen! We snuiven er de sfeer op in Göteborg en Malmö, steken de befaamde Oresundbrug tussen Denemarken en Zweden over, verkennen de mooie scherenkust via kajak en proeven er van de Absolut vodka, olala … 
We reizen met de bus richting Malmö en verkennen via Skane, Kristianstad, Jönköping en Göteborg het zuidwesten van het land.

Praktisch

  • Datum: 8 t.e.m. 16 juni
  • Prijs: €1400 (inclusief vervoer per luxe touringcar, overtochten, overnachtingen in goede hostels, bedlinnen, maaltijden, bedrijfsbezoeken en activiteiten, Nederlandstalige begeleiding.)
    !! Exclusief persoonlijke uitgaven, drankjes en verzekering. Als je in België een ziekteverzekering hebt inclusief reisbijstand is dat uiteraard voldoende en hoef je geen aparte verzekering meer af te sluiten voor reizen binnen Europa. Kijk dit dus even na bij je mutualiteit.
  • Programma: Je kan het voorlopige programma hier terugvinden. Opgepast, dit programma is nog onder voorbehoud van eventuele wijzigingen!
  • Inschrijven: De inschrijvingen worden opengesteld op vrijdag 25 januari om 20u.