Groene Kring werkt samen met heel wat partners in andere landen: Frankrijk, Duitsland, Nederland, Ierland, Canada, Nieuw-Zeeland, Australië … We vinden we een stageplek in het land waar jij naartoe wil.

IK WIL NAAR EEN LAND IN DE EUROPESE UNIE

Binnen de Europese Unie kun je een buitenlandse stage doen in bijna alle Europese landen. We hebben goede contacten in Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Ierland, Nederland, Noorwegen en Tsjechië. Je hebt geen visum nodig.

Vanaf (en tot) welke leeftijd kan dat?

Je bent min. 16 (voor sommige landen 18) en max. 35 jaar.

Hoe lang kan ik op stage?

Van enkele weken tot 12 maanden

Hoeveel kost dat?

Hoeveel je zelf moet betalen om een stage te doen in een van deze landen, verschilt sterk van land tot land. In de meeste landen werken we samen met partnerorganisaties die tussen de € 250 en € 450 vragen om een passend stagebedrijf te vinden en alle administratie op orde te maken. Daarnaast heb je nog de kosten voor je (reis)verzekering. Er bestaan alvast enkele mogelijkheden voor financiering:

Afgestudeerd, maar toch graag nog een extra stage? In heel wat bedrijven kun je dan een minimumloon krijgen voor je werk. Meestal verwachten de bedrijven wel dat je dan minimaal twee maanden blijft.

IK WIL NAAR DE VERENIGDE STATEN

Voor een stage in de Verenigde Staten moet je een visum aanvragen bij de Amerikaanse ambassade. Daarvoor heb je een DS-2019 formulier nodig, dat je kan krijgen via de Amerikaanse ‘sponsor organisations’ aangesloten bij de Grow Abroad World Alliance. En je moet ook kunnen aantonen dat je een goede ziektekostenverzekering hebt, in de VS en in België.

Vanaf (en tot) welke leeftijd kan dat?

Je bent min. 18 jaar.

Hoeveel kost dat?

Een visum regelen bij de Amerikaanse ambassade kost tussen de € 320 en € 350. Ook de sponsororganisatie zal kosten aanrekenen. Meestal ontvang je wel een loon en krijg je gratis woonruimte, als je minstens drie maanden stage komt doen.

IK WIL NAAR AUSTRALIË

Voor een stage in Australië moet je een visum aanvragen, hiervoor moet je een geldig paspoort (ofwel reispas: dat rode boekje) hebben voor de duur van je reis. Ook heb je een creditcard nodig. We helpen je natuurlijk bij je visumaanvraag, maar dat vraagt best veel tijd. Wacht dus niet te lang om ons te contacteren in verband met een stage in Australië.

Vanaf (en tot) welke leeftijd kan dat?

Je bent min. 18 jaar, en nog geen 31 jaar op het moment van de visumaanvraag.

Hoe lang kan ik op stage?

Je kan max. 6 maanden op één stagebedrijf en max. 12 maanden in het land, aan één stuk, blijven. Voor je vertrekt moet je een retourticket kunnen voorleggen aan de Australische overheid.

Hoeveel kost dat?

De prijs van een Australisch visum is tussen de € 300 en € 350. De Australische overheid vraagt ook dat je over voldoende financiële middelen beschikt om jezelf te ondersteunen tijdens het verblijf. Om je een idee te geven: bij de meeste stages is een bankafschrift waarop staat dat je over ongeveer € 3.800 beschikt voldoende. Meestal ontvang je wel een loon en krijg je gratis woonruimte, als je minstens drie maanden stage komt doen.

IK WIL NAAR NIEUW-ZEELAND

Voor een stage in Nieuw-Zeeland moet je een visum aanvragen, Hiervoor heb je een paspoort (ofwel reispas: dat rode boekje) nodig, deze moet nog minimaal drie maanden geldig zijn na vertrek uit Nieuw-Zeeland. Ook heb je en creditcard nodig om het visum te betalen. Je moet voldoen aan de gezondheidseisen en gedragsnormen, en je hebt nog nooit eerder een ‘working holiday visum’ van Nieuw-Zeeland gekregen. We helpen je natuurlijk bij je visumaanvraag, maar dat vraagt best veel tijd. Wacht dus niet te lang om ons te contacteren in verband met een stage in Nieuw-Zeeland.

Vanaf (en tot) welke leeftijd kan dat?

Je bent min. 16 en max. 30 jaar.

Hoe lang kan ik op stage?

Met een working holiday visum mag je maximaal 12 maanden in Nieuw Zeeland reizen en werken.

Hoeveel kost dat?

Je moet een retourticket (of de middelen om er eentje te kopen) en de juiste (zorg)verzekeringspapieren hebben. Een visum kost ongeveer € 140 (en die moet je betalen met Visa of Mastercard). Meestal ontvang je wel een loon en krijg je gratis woonruimte, als je minstens drie maanden stage komt doen.

IK WIL NAAR CANADA

Voor een stage in Canada heb je een geldig paspoort (ofwel reispas: dat rode boekje) nodig voor je visumaanvraag. We helpen je natuurlijk bij je visumaanvraag, maar er zijn voor Belgen maar 750 ‘working holiday visa’ beschikbaar. Deze komen meestal in november/december beschikbaar voor het volgende jaar. Wacht dus niet te lang om ons te contacteren in verband met een stage in Canada.

Vanaf (en tot) welke leeftijd kan dat?

Je bent min. 18 en max. 31 jaar.

Hoe lang kan ik op stage?

Je mag max. 12 maanden werken in Canada, voor verschillende werkgevers. Een Working Holiday Visum kan je maar één keer aanvragen. Wil je daarna terug naar Canada zijn er andere visa mogelijkheden.

Hoeveel kost dat?

De stage-aanvraag gaat via onze partner IRE en kost ongeveer € 615. Daarnaast zijn er de kosten voor het visum. Je moet ook naar Nederland of Duitsland reizen om je biomedische gegevens af te geven. Als je afgestudeerd bent en kunt aantonen dat je ervaring hebt met werken in de landbouw, verdien je in Canada het minimumloon.

IK WIL NAAR AFRIKA, ZUID-AMERIKA OF AZIË

Neem contact op met Groene Kring voor advies op maat. We helpen je graag, maar het vraagt wel wat werk om een stagebedrijf te vinden en een visum aan te vragen. Wacht dus niet te lang om ons te contacteren in verband met een stage in een land in deze continenten.

Vanaf (en tot) welke leeftijd kan dat?

Je bent min. 18 jaar, maximaal 35 jaar.

Hoe lang kan ik op stage?

Hou er rekening mee dat veel bedrijven verwachten dat je minimaal twee maanden blijft, zodat je ingewerkt geraakt op het bedrijf.

Hoeveel kost dat?

Voor een onbetaalde stage is er ondersteuning voor vrijwilligerswerk via EVS en WWOOF.

Hogeschoolstudenten kunnen in specifieke gevallen een beurs krijgen. Meer informatie hierover vind je bij de stagecoördinator van je school.