Lees hieronder over:

 • Corona en ledenactiviteiten
 • Corona en evenementen

Corona en activiteiten

Weer Groene Kring zoals voordien

Vanaf 1 september kan de Groene Kringwerking opnieuw georganiseerd worden zonder extra coronamaatregelen. Met de volgende aandachtspunten in het achterhoofd zal de overstap van een coronatijdperk vlot verlopen.

 • Mondmaskers zijn niet meer verplicht, maar draag ze wel als je in contact komt met externen. 
 • Buiten activiteiten doen blijft aangeraden. Als je toch in een lokaal blijft, zet dan enkele ramen open om te verluchten. Blijf ook aandacht hebben voor voldoende handhygiëne.
 • Voel je je niet goed, ben je ziek of kwam je in contact met een besmet persoon? Kom dan niet.

Let op: je gemeente of provincie kan steeds strengere en verplichtende maatregelen opleggen op basis van de lokale vaccinatiegraad of besmettingssituatie.

Toch iemand ziek?

Het kan nog steeds dat er iemand ziektesymptomen krijgt na een activiteit. Je zal dit nieuws waarschijnlijk horen van het lid zelf. Het is belangrijk om aan het lid mee te geven dat ze de contactgegevens van iemand van de kernleden doorgeven aan de contactspeurders. De contactspeurders kunnen dan samen met de kernleden de verdere stappen bepalen en uitklaren wie hoog- of laagrisicocontact is. Hoewel een contactenlogboek bijhouden geen verplichting meer is, kan het helpen om aanwezigheden in kaart te brengen van zodra je op de hoogte bent van een mogelijke besmetting.

Als je hoort dat er iemand symptomen krijgt of positief is na een activiteit, dan kan je de leden op de hoogte brengen. Zij kunnen dan op hun beurt hun contacten beperken in afwachting van de telefoon van de contactspeurders.

 

Corona en evenementen

Zijn er nog beperking voor evenementen?

 • Bij kleine evenementen hoef je geen bijzondere maatregelen meer te volgen.
 • Voor evenementen vanaf 500 personen binnen en vanaf 750 personen buiten moet je wel maatregelen volgen. Je krijgt dan de keuze tussen 2 opties.
  • Je maakt gebruik ban het COVID Safe Ticket. Deelnemers moeten dan geen rekening houden met afstandsregels of mondmaskers.
  • Je gebruikt het Event Risk Model en eventuele lokale aanbevelingen. Dit zijn dezelfde protocollen als de algemene regels die nu nog gelden. Afstandsregels en mondmaskers blijven dus van toepassing. Vanaf oktober worden die aantallen nog aangepast.
 • Binnen de horeca, dus ook voor jeudgwerkinitiatieven waarbij je consumpties verkoopt, worden alle beperkingen opgeheven behalve het mondmasker.
 • Danscafés en discotheken zullen pas later opengaan. Denk dus goed na over de aard van je activiteit, zeker als die binnen plaatsvindt. 

OPGELET: De deelstaten kunnen beslissen of en hoe het COVID Safe Ticket ingezet kan worden in de horeca in gemeenten waar een lage vaccinatiegraad geldt. Luister bij het organiseren van een evenement altijd bij je gemeente of er extra maatregelen gelden.

Op de website ikorganiseer.be vind je de meest recente informatie.