Lees hieronder over:

 • Corona en ledenactiviteiten
 • Corona en evenementen

Corona en activiteiten

Wat met activiteiten?

Op woensdag 22 december kwam het overlegcomité weer samen om enkele coronamaatregelen te verstrengen. Hieronder vind je het huidige overzicht, deze maatregelen gelden zeker tot 28 januari

 • Voel je je niet goed, ben je ziek of kwam je in contact met een besmet persoon? Kom dan niet naar de activiteit.
 • Binnenactiviteiten zijn verboden, buitenactiviteiten zijn wel nog toegestaan. Opgelet: een activiteit in een tent geldt ook als een 'indoor' activiteit en is dus verboden.
 • Je kan wel nog binnen sporten in een grote en goed geventileerde zaal, bijvoorbeeld voetbal of basketbal. Als je niet aan het sporten bent, moet je een mondmasker dragen.
 • Ook (kern)vergaderingen zijn binnen verboden.
 • Betalende binnenactiviteiten op verplaatsing (bijvoorbeeld schaatsen, escape rooms en bowlen) zijn niet meer mogelijk.
 • Al wie eventjes binnen moet zijn (bijvoorbeeld om naar het toilet te gaan) en, moet binnen een mondmasker dragen. 
 • Tijdens buitenactiviteiten hoef je geen mondmasker te dragen.
 • Buiten organiseren blijft aangeraden. Als je toch in een lokaal blijft, zet dan enkele ramen open om te verluchten. Blijf ook aandacht hebben voor voldoende handhygiëne.
 • Als je tijdens je activiteit eten of drinken serveert, moet dat buiten en moet je je aan de horecaregels houden. Dat wil zeggen dat je moet stoppen om 23u en maximaal met 6 personen aan een tafel mag zitten.
 • Je draagt best een mondmasker als je in contact komt met externen.
 • Overnachtingen zijn verboden.

Let op: je gemeente of provincie kan steeds strengere en verplichtende maatregelen opleggen op basis van de lokale vaccinatiegraad of besmettingssituatie.

Toch iemand ziek?

Het kan nog steeds dat er iemand ziektesymptomen krijgt na een activiteit. Het is belangrijk om aan het lid of de ouder(s) mee te geven dat ze de contactgegevens van iemand van het bestuur doorgeven aan de contactspeurders. De contactspeurders kunnen dan samen met het bestuur de verdere stappen bepalen en uitklaren wie hoog- of laagrisicocontact is. Hoewel een contactenlogboek bijhouden geen verplichting meer is, kan het helpen om aanwezigheden in kaart te brengen van zodra je op de hoogte bent van een mogelijke besmetting.

Als je hoort dat er iemand symptomen krijgt of positief is na een activiteit, dan kan je de leden en/of ouders op de hoogte brengen. Zij kunnen dan op hun beurt hun contacten beperken in afwachting van de telefoon van de contactspeurders.

Twijfel je over wat je moet doen? Contacteer dan je consulent

 

Corona en activiteiten

Zijn er nog beperkingen voor evenementen?

Er kunnen evenementen binnen plaatsvinden, maar alleen onder zeer strikte voorwaarden. Een volledig overzicht van die voorwaarden vind je op ikorganiseer.be. Een evenement in een tent geldt ook als een 'indoor' evenement.

Bij evenementen met meer dan 100 personen buiten is het verplicht gebruik te maken van een Covid Safe Ticket én nog steeds een mondmasker te dragen.

Organiseer je een evenement waarbij je eten of drinken verkoopt, bijvoorbeeld een eetfestijn? Dan val je onder horeca en mag je maximaal 6 personen aan 1 tafel plaatsen. Daarnaast moet je om 23 uur sluiten.

Bekijk ook alle andere regels en richtlijnen op ikorganiseer.be, daar zullen steeds de meest recente updates verschijnen.

Wat is een 'evenement'?

Onder evenementen valt al wat je organiseert waar ook niet-leden naartoe mogen komen. Denk daarbij aan eetdagen, fuiven, enzovoort.